Start Zanimljivosti Saznajte koja količina kafe može ozbiljno da naškodi vašem zdravlju!

Saznajte koja količina kafe može ozbiljno da naškodi vašem zdravlju!

Kafa je mnogima najomiljeniji napitak. Ne možemo jutra da zamislimo bez nje, baš kao ni pauzu na poslu, ni viđanje s porodicom i prijateljima. Ali, šta će da se desi ako u sebe unesemo više kofeina nego što bi trebalo?

Svi znamo da kafa, u razumnim količinama, i te kako pozitivno deluje na naše zdravlje. No, koja je to doza opasna da ne samo može da ostavi loše posledice, već čak i život da ugrozi?

Za početak, važno je znati da aktivne supstance iz kafe – kofeina – ima ne samo u crnom napitku, već i u čaju, čokoladi, brojnim gaziranim i energetskim napicima… Efekti ovog psihostimulansa traju satima nakon konzumacije.

Kofein pomaže u prevenciji brojnih bolesti, poput Alchajmerove i Parkinsonove, a dokazano je da zaista poboljšava raspoloženje, koncentraciju i smanjuje apetit. Takođe, konzumacija kofeina pre vežbanja poboljšaće efikasnost svake telesne aktivnosti.

Stručnjaci se slažu da u jednom danu ne bi trebalo da u svoj organizam unesemo više od 400 mg kofeina. Ipak, potrebno je imati na umu da je mnogima 400 mg kofeina previše, odnosno da je ta doza prilagođena za zdravu odraslu osobu, prosečne težine. Zato bi, na primer, adolescenti trebalo da uzimaju najviše 100 mg dnevno.

Nastavak na sledećoj stranici

Samo torte i kolači, i ništa više!

RECEPTI IZ BAKINE KUJNE!