Start Zanimljivosti Saznajte na koje načine možete da proverite ispravnost meda!

Saznajte na koje načine možete da proverite ispravnost meda!

Pogledajte 3 trika za prepoznavanje pravog meda

Foto: Pixabay/Free images

1. U supenu kašiku usuti malo meda. Držati kašiku iznad plamena sveće postepeno zagrevajući dok med ne prokljuća. Ako vri i ne menja boju i miris, onda je pravi. Ako potamni ili miriše na šerbet, onda je falsifikat.

2. U posudu staviti dve supene kašike meda. Dodati šest supenih kašika alkohola i postepeno zagrevati na električnom šporetu deset minuta. Ne sme se zagrevati na otvorenom plamenu zbog mogućnosti da se alkohol zapali. Ako se na dnu pojavi beli talog, med je falsifikovan.

3. U čašu staviti jednu supenu kašiku meda i isto toliko destilovane vode. Dobro izmešati i dodati par kapi joda. Ako poplavi, onda nije med nego falsifikat u koji je dodavan skrob ili želatin.

Kristalizacija je svojstvo prirodnog meda

Gledajte da li će se med kristalisati tokom vremena. Imitacija meda će ostati glatka kao sirup, bez obzira koliko dugo je stajala, dok će se pravi med kristalisati.
Falsifikovani med sastoji se pretežno od kristal šećera, ali tu se mogu naći kukuruzni, kao i bombonski sirup koji se koristi u konditorskoj industriji. Zato kad nađete dobar med, ne žalite pare jer on sadrži više od 300 lakoresorbujućih materija, među kojima su minerali, vitamini, esencijalne amino kiseline, biljni antibiotici.. Med jača imuni sistem, utiče na formiranje crvenih i belih krvnih zrnaca, ukratko lista blagodeti koje donosi zdravlju je beskrajna.

Samo torte i kolači, i ništa više!

RECEPTI IZ BAKINE KUJNE!