Start Zanimljivosti O namirnicama Spas u pravi čas – brokoli, borac protiv celulita

Spas u pravi čas – brokoli, borac protiv celulita

Brokoli presečen na pola
Foto: Stockfood

Nezdrava ishrana je glavni krivac za “pomorandžinu koru” koja zabrinjava sve veći broj žena, upozoravaju američki stručnjaci. Zato vam skupe kreme i tretmani u salonima lepote neće mnogo pomoći u borbi protiv celulita. Da biste dobili naizgled nemoguću bitku, u svoj jelovnik treba da uvrstite povrće – tvrdi dr Džoana Hil sa Univerziteta Kalifornija.

Najdelotvorniji je batat, slatki krompir izduženog i pomalo nepravilnog oblika, pun vitamina C i E, beta-karotena i kalijuma. Potiče iz južne Amerike, a kod nas je počeo da se uzgaja tek odnedavno, pre desetak godina.

Njegovi korenasti proteini sjajan su antioksidans, a što češćom konzumacijom, ubrzava se cirkulacija, kao i eliminacija toksina, što je ključ uklanjanja celulita. Zbog očuvanja ukusa i arome, preporučuje se kuvanje na pari, 30 do 40 minuta, što zavisi od veličine korena. Zbog bogatstva minerala, batat ima sladak ukus, pa se ne preporučuje da ga solite.
Odličan saveznik u borbi protiv celulita je i brokoli, koji obiluje vitaminom C i biljnim vlaknima. Ovo lako dostupno povrće najbolji je nemlečni izvor kalcijuma i alfalipoične kiseline koja sprečava stvrdnjavanje kolagena i gomilanje celulita.

Naravno, pored odgovarajuće ishrane, potrebne su i ciljane vežbe za delove tela na kojima se nalazi celulit, pa kada sve to iskombinujete, izgledaćete fenomenalno!

Samo torte i kolači, i ništa više!

RECEPTI IZ BAKINE KUJNE!