Sigurno već znate da loš san noću utiče na rad hormona koji izazivaju glad što znači da ćete sledećeg dana mnogo više jesti. Nova studija objavljena u “Dnevniku medicine kliničkog sna” kaže da loš san može da bude rezultat obroka koji smo jeli veče pre.
![Foto: Pixabay/Free images](http://www.posaljirecept.rs/wp-content/uploads/2016/02/spavanje.jpg)
Naučnici su otkrili da kad su učesnici studije jeli hranu bogatu vlaknima, siromašnu zasićenim mastima (crveno meso i sir) i adekvatne proteine, ne samo da su uveče brzo zaspali nego su spavali dublje, više vremena su proveli u okrepljujućem, dubokom, sporotalasnom (slow wave, Non-Rem) snu i zbog toga se osećali mnogo svežije sledećeg dana.
Kad su volonteri jeli masnu hranu, sa šećerima i malo vlakana, dva puta duže im je trebalo da zaspu i 16 posto manje vremena su spavali duboko. Uticaj vlakana na san je novo saznanje, kaže direktor Odseka za epilepsiju i san na Univerzitetu Kolumbija, doktor Karl Bazil koji je i sam prekinuo Atkinsonovu dijetu jer je osećao da visoki sadržaj masti vodi do nemirnog sna.
Svakako treba izbegavati teška jela
Osim što bi trebalo ograničiti kofein, alkohol i teška jela kad se bliži odlazak na spavanje, loši spavači morali bi da pripaze šta jedu. Izbegavanje teških i masnih jela i uzimanje više vlakana se svakako preporučuje. A kako bi izgledalo idealno jelo? Krenite sa zdravom, dobro balansiranom, hranljivom večerom. Jedite dovoljno vlakana od celog zrna, povrća, voća i sočiva ili pasulj. I nikako ne uzimajte masna jela i šećer.
Nastavak pročitajte na sledećoj stranici