Start Zanimljivosti Šta treba da sadrži idealan obrok pre odlaska na spavanje

Šta treba da sadrži idealan obrok pre odlaska na spavanje

Sigurno već znate da loš san noću utiče na rad hormona koji izazivaju glad što znači da ćete sledećeg dana mnogo više jesti. Nova studija objavljena u “Dnevniku medicine kliničkog sna” kaže da loš san može da bude rezultat obroka koji smo jeli veče pre.

Foto: Pixabay/Free images
Foto: Pixabay/Free images

Naučnici su otkrili da kad su učesnici studije jeli hranu bogatu vlaknima, siromašnu zasićenim mastima (crveno meso i sir) i adekvatne proteine, ne samo da su uveče brzo zaspali nego su spavali dublje, više vremena su proveli u okrepljujućem, dubokom, sporotalasnom (slow wave, Non-Rem) snu i zbog toga se osećali mnogo svežije sledećeg dana.

Kad su volonteri jeli masnu hranu, sa šećerima i malo vlakana, dva puta duže im je trebalo da zaspu i 16 posto manje vremena su spavali duboko. Uticaj vlakana na san je novo saznanje, kaže direktor Odseka za epilepsiju i san na Univerzitetu Kolumbija, doktor Karl Bazil koji je i sam prekinuo Atkinsonovu dijetu jer je osećao da visoki sadržaj masti vodi do nemirnog sna.

Svakako treba izbegavati teška jela

Osim što bi trebalo ograničiti kofein, alkohol i teška jela kad se bliži odlazak na spavanje, loši spavači morali bi da pripaze šta jedu. Izbegavanje teških i masnih jela i uzimanje više vlakana se svakako preporučuje. A kako bi izgledalo idealno jelo? Krenite sa zdravom, dobro balansiranom, hranljivom večerom. Jedite dovoljno vlakana od celog zrna, povrća, voća i sočiva ili pasulj. I nikako ne uzimajte masna jela i šećer.

Nastavak pročitajte na sledećoj stranici

Samo torte i kolači, i ništa više!

RECEPTI IZ BAKINE KUJNE!