Start Trikovi i saveti “Tekuće zlato”: Zašto ne treba da bacate vodu u kojoj se kuvala...

  “Tekuće zlato”: Zašto ne treba da bacate vodu u kojoj se kuvala testenina?

  Svi to radimo, no bacanje vode u kojoj se kuvala testenina jedan je od najvećih kulinarskih “grehova” koji možete počiniti. Naime, tu vodu možete iskoristiti u pripremi umaka, čorbi, gulaša i drugih jela.

  Foto: Guliver/Thinkstock
  Foto: Guliver/Thinkstock

  Vodu u kojoj se kuvala testenina nikada ne biste smeli bacati. Zašto? Zato, jer ona može biti savršen dodatak umaku za testeninu te će na taj način poboljšati ukus i teksturu umaka. Zbog svojih svojstava, ali i zlaćane boje koju poprimi, voda u kojoj se kuvala testenina naziva se i tekućim zlatom.

  Kako biste od vode u kojoj se kuvala testenina dobili maksimum bitno je paziti u kolikoj količini vode testeninu kuvate. Naime, vode ne sme biti previše, već ulijte onoliko vode koliko je potrebno da prekrijete testeninu dok se kuva. Bojite se da će se testenina slepiti ako se kuva u malo vode? To se neće dogoditi ako je tokom prve dve minute kuvanja nekoliko puta dobro promešate.

  Kada je testenina skuvana, u vodi će ostati savršen koncentrat skroba te će voda biti vidljivo viskozna. Nekoliko kašika vode dodajte umaku koji će tako dobiti predivnu svilenkastu teksturu. Preostalu vodu nikako nemojte bacati! Napravite zalihe tako da je zamrznete u malim količinama (posude za led će savršeno poslužiti u tu svrhu). Svaki put kada pripremate čorbe, gulaše, rižoto ili umake dodajte jednu ili dve kockice.

  Samo torte i kolači, i ništa više!

  RECEPTI IZ BAKINE KUJNE!