Start Kako napraviti Testenina za raviole, lazanje, taljatele i torteline

Testenina za raviole, lazanje, taljatele i torteline

Za osnovni recept pripreme 600g testenine dovoljne za 4 serviranja potrebno je 400g brašna i 4 jajeta (1 jaje na 100g brašna). Uz osnovne sastojke ide i prstohvat soli i po želji malo mleka i maslinovog ulja.

ThinkStock
ThinkStock

Prosejati brašno na podlogu i napravite rupu u sredini brašna. Jaja razbiti u posudi, dodati prstohvat soli, 1 kašiku mleka i 1 kašičicu maslinovog ulja (mleko i maslinovo ulje nisu nužni) i dobro sve umutiti viljuškom. Polako dodati izmućena jaja u rupu mešajući rukom.
Testo mesiti 5 do 10 minuta, dodajući brašno ukoliko postane lepljivo, sve dok ne postane elastično i glatko. To je znak da je gluten u brašnu postigao željenu formu i da testenina neće biti mekana i mlitava kada je skuvate. Dobijeno testo čvrsto zamotajte u foliju kako se ne bi osušilo i ostavite u frižideru pola sata.

ThinkStock
ThinkStock

Valjanje testa
Iseći testo na 4 dela, pobrašniti i zamotati folijom dok radite s jednim komadom testa. Oklagiju, takođe, posuti brašnom i tanjiti testo na brašnjavom stolu.
Valjati testo dok se ne dobije tanka površina. Debljina testa zavisi od toga za što ga pripremate. Ako pripremate taljatele ili lazanje, testo valjati dok ne bude debljine podmetača za čašu. Ukoliko vam potrebno za pripremu tortelina ili raviola, testo mora biti znatno tanje, gotovo prozirno. Ostaviti desetak minuta da se prosuši i zatim ponovno izvaljati i izrezati željeni oblik.
Da bi se testenina osušila potrebno je nekoliko sati.
Napomena:
Testo može da stoji i do 4 dana u hermetički zatvorenoj posudi na sobnoj temperaturi.

Samo torte i kolači, i ništa više!

RECEPTI IZ BAKINE KUJNE!