Start Hrono recepti Saveti Tikvica – super namirnica!

Tikvica – super namirnica!

Foto: Guliver/Thinkstock
Zbog niske kalorijske vrednosti i glikemijskog indeksa, izuzetno visokog sadržaja vode i prijatnog ukusa, tikvica je nezaobilazna namirnica na hronojelovniku
Poreklom s američkog kontinenta, tikvice su se na jelovniku evropskih zemalja našle tek početkom 20 veka. Danas postoje brojne vrste koje se međusobno razlikuju po obliku, boji, veličini i ukusu. Iako u sočnim plodovima tikvica možemo uživati tokom cele godine zbog uzgoja u stakleniku, najukusnije su u sezoni od ranog leta do kasne jeseni.
Postoje brojni načini za spravljanje ukusnih specijaliteta od ovog čudesnog povrća. Mogu se konzumirati presne, pečene, kuvane, grilovane, ili čak koristiti za dekoraciju. Osim pulpe, jestivi delovi su im kora, seme i cvet. Zbog prijatnog i blagog ukusa, odlično se slažu s mnogim začinskim biljem poput mirođije, peršuna, bosiljka i ruzmarina, a kada je u pitanju povrće, savršeno se kombinuju s paradajzom, lukom, prazilukom, patlidžanom. Odlična su podloga za bela mesa, junetinu i teletinu. Uglavnom se koriste za pripremu variva, čorbi, pita, musaka, salata, za punjenje ili kao prilog, a u novije vreme od njih se spravljaju peciva i kolači.

Samo torte i kolači, i ništa više!

RECEPTI IZ BAKINE KUJNE!