Start Trikovi i saveti Top 10 trikova za savršen krompir pire

  Top 10 trikova za savršen krompir pire

  Jedan od najlakših recepata i najjednostavnijih priprema hrane. A opet ne ispadne tako kremast kako bi trebalo! Tajna se krije u…

  ??????????????????????????

  1. Birajte pametno
  Krompire delimo u nekoliko grupa: skrobaste, voskaste i svenamenske. Za pire se preporučuju skrobaste. Ako niste u mogućnosti da nabavite skrobasti, neka vaš drugi izbor budu svenamenski, a voskasti tek na poslednjem mestu.

  2. Kockice iste veličine
  Kada usitnjavate krompir na kockice za kuvanje, isecite ga na jednake veličine ili bar što je više moguće približne dimenzije. Ako su različitih dimenzija, kockice krompira se neće podjednako skuvati.

  3. Uklonite nepotrebnu vlagu
  Suvi pire krompir možete da dobijete ako ocedite krompire nakon što su se skuvali, prolijete vodu pa vratite nazad u vruć lonac da se iz njih izvuče sva vlaga.

  4. Koristite pravi “alat”
  Za pravljenje pirea koristite ručnu drobilicu. Mikser će previše razgraditi skrob, a rezultat će biti tečniji pire koji nema poželjnu teksturu.

  5. Prava mera
  Kada govorimo o pravoj meri, ne mislimo na to koliko bi krompira trebalo da pojedete, nego, da ne biste smeli da predugo gnječite krompir. Kada pireu dodajete mleko i maslac, nemojte ni previše da mešate.

  6. Pazite na tempeeraturu
  Mleko koje dodajete pireu bi trebalo da bude toplo da bi ga lakše upio krompir. Samim tim, manje ćete morati da mešate.

  7. Pazite na količinu dodataka
  Isto tako, nemojte da dodajete previše mleka ili pavlake pireu jer ćete ga razrediti i dobiti neželjenu teksturu.

  8. Završite sa malo maslaca
  Ukus pirea ćete poboljšati koristeći maslac. Poznati francuski šef Džoel Robušon savetuje da omer krompira i maslaca bude 2:1.

  9. Nemojte zaboraviti na so
  So je mineral koji nam služi za poboljšanje i naglašavanje ukusa. Prvo posolite vodu u kojoj se kuva krompir, i to obilno – kao da kuvate testeninu. Verovatno ćete morati da dosolite pire kada je skuvan i zgnječen. Nemojte da se bojite soli!

  10. Sve je u tajmingu
  Baš kao i kada je u pitanju dobra šala, stvar je u tajmingu. Krompir servirajte u posljednji čas. Nemojte da ga napravite pola sata ranije i dopustite da se ohladi.
  Savet plus: Kada je krompir pire gotov, ubacite u njega dodatke koji će ukus podići na nov nivo: dve šake narendanog parmezana, pola šake sitno naseckanog vlašca, dva čena belog luka i jedan prodinstani luk… izbor je vaš!

  Izvor: Ordinacija.hr
  Foto: Thinkstock

  Samo torte i kolači, i ništa više!

  RECEPTI IZ BAKINE KUJNE!