Start Zanimljivosti Top 5 neizostavnih letnjih namirnica

Top 5 neizostavnih letnjih namirnica

Borovnica sadrži flavonoid, porcija dinje ima samo pedeset sedam kalorija, omega-3 masne kiseline ima u morskim plodovima…

ID-10045760BOROVNICAodličan saveznik zdravlju
Možda nisu najbolji izvor vitamina, ali borovnice imaju svoj tajni adut – flavonoid. Upravo je on glavni krivac za modro plavu boju borovnica, a ima i našem organizmu može biti od velike koristi. Zbog visokog sadržaja flavonoida, borovnice su odlične u lečenju oštećenih funkcija kapilara i vena. Mnoge studije su pokazale da flavonoid ima antitrombotska svojstva, a zbog njega borovnice mogu delovati i kao antioksidansi. Osim toga, borovnice su se pokazale i kao dobar saveznik u sprečavanju razvijanja ćelija raka, ali i kao zaštita od infekcija urinarnog trakta. I sve to sa veoma malo kalorija u sebi.
ID-100234127Niskokalorična DINJA
Teško je odlučiti se kojoj voćki pripada pozicija vladara u letnjem kraljevstvu, ali je dinja jedan od najozbiljnijih kandidata. Sočan i ukusan, komad dinje biće više nego dobra zamena čaše soka ceđene pomorandže. Porcija dinje ima samo pedeset sedam kalorija, ali je tu smešteno sve što vam je potrebno za preživljavanje vrelog letnjeg dana. U ovom slučaju posebnu pažnju trebalo bi da obrate osobe sa visokim nivoom šećera u krvi, jer dinja najčešće nije namirnica koja im se preporučuje.

Samo torte i kolači, i ništa više!

RECEPTI IZ BAKINE KUJNE!