Start Zanimljivosti Tri razloga zašto je margarin dobar!

Tri razloga zašto je margarin dobar!

margarin

Kada se spomene margarin, većina obično pomisli na masti. Istina, margarin sadrži masnoće, ali ne bilo kakve, već nezasićene masne kiseline koje imaju povoljan uticaj na zdravlje.

Osim „dobrih“ masnoća, margarin je bogat vitaminima A, D i E, a s obzirom na to da se proizvodi od biljnih ulja ne sadrži holesterol.

Nezasićene masne kiseline imaju čitav niz pozitivnih dejstava na zdravlje. Tako pre svega, ako zamene zasićene masne kiseline u prehrani, pridonose normalnom nivou holesterola u krvi. Na tržištu postoje i margarini obogaćeni omega-3 masnim kiselinama i sa povoljnim odnosom omega-3 i omega-6 masnih kiselina pa čuvaju zdravlje srca i pomažu pri prevenciji nastanka kardiovaskularnih bolesti. U proizvodnom procesu, margarin se obogaćuje vitaminima A, D i E koji su esencijalni za očuvanje zdravlja. Vitamin A je važan jer pomaže da se očuva zdrav vid, vitamin E deluje kao snažan antioksidans, dok je vitamin D važan za pravilan razvoj dece, pa zato čini margarin idealnim obrokom za početak dana od malih nogu.

S obzirom na to da se proizvodi od biljnih ulja i stoga ne sadrži holesterol, margarin mogu da konzumiraju i osobe koje pate od povišenog holesterola u krvi. Upravo zbog ova tri navedena razloga, margarin je kao deo svakodnevne ishrane jedna od poželjnih namirnica koja osigurava kvalitetan energetski unos.

Izvor: Prva
Foto: Tumblr

Samo torte i kolači, i ništa više!

RECEPTI IZ BAKINE KUJNE!