Start Trikovi i saveti Trikovi za pravilno kuvanje testenine

  Trikovi za pravilno kuvanje testenine

  Veoma je važno da naučite osnovna pravila pripremanja testenine. Najpre odaberite veći lonac, pa na 100 g testenine koju planirate da kuvate sipajte 1 l hladne vode. Takođe, na 1 l vode dodajte najmanje 10 g morske soli, mada neki iskusni kuvari dodaju čak do 20 g, ali u tom slučaju ne sole preliv. Testeninu obavezno ubacite u ključalu vodu. Tada će naglo pasti
  temperatura, pa da biste što pre doveli vodu do ključanja, pojačajte “vatru”, ili testeninu postepeno ubacujte, u što kraćim intervalima.

  Pixabay

  Odmah nakon stavljanja, ali i za vreme kuvanja, promešajte je nekoliko puta kako se ne bi slepila. Kuvajte je desetak minuta, tako da ostane al dente, što znači da treba da bude “čvrsta pod zubom”, ne dozvolite da se prekuva i postane gnjecava. Kuvanu testeninu izmaknite s ringle, pa sipajte u nju šolju hladne vode i preklopite je. Potom je ocedite, i dok je još topla, prelijte umakom. Testeninu nemojte ispirati, pošto ćete isprati skrob s njene površine te se umak neće lepiti za testo.

  Biljana Mladenović iz Niša

  Pošaljite nam svoje kulinarske trikove i savete (napišite kratak tekst do 750 karaktera prema dole priloženim uzorima) i s propratnim fotografijama ili bez njih, uz potpisan ugovor, pošaljite na mejl posaljirecept@color.rs ili poštom na adresu Temerinska 102, 21000 Novi Sad – s naznakom za redakciju “Pošalji recept”. Autoru svakog objavljenog kulinarskog saveta ili trika, isplatićemo honorar u iznosu od 500 dinara!

  VIŠE SAVETA & TRIKOVA NAĆI ĆETE U MAGAZINU POŠALJI RECEPT!

  Pratite nas i na fejsbuku: www.facebook.com/posaljireceptrs

  STARE BROJEVE POTRAŽITE NA SAJTU novinarnica.net

   

  Samo torte i kolači, i ništa više!

  RECEPTI IZ BAKINE KUJNE!