Start Zanimljivosti U susret “Food & Wine Chat”! Savo Kesar: Vino je način života!

U susret “Food & Wine Chat”! Savo Kesar: Vino je način života!

image1-1 (2)
Savo Kesar je vlasnik i osnivač Mediteraneo festivala vina, gastronomije i vinskog turizma koji će se ove godine, u novembru, uspešno održati po četvrti put. Ideja je nastala kao tema unapređenja vinske kulture u Srbiji. Na ovogodišnjem skupu “Food&Wine Chat”, govoriće o vinu, sortama vina, poreklu, hrani i mnogim drugim stvarima koje su usko povezane sa ovim najotmenijim napitkom.

Parmezan ili kačkavalj?
Kap u čaši prelila ja na stranu parmezana. Za razliku od drugih sireva, parmezan na postaje lepljiv ili gumen kada je izložen toploti, tako da može biti narendan preko mnogih toplih jela. Parmezan je tradicionalan i gotovo nezamenjiv dodatak capraccima bilo da su ribljeg ili mesnog sastava. Odličaan je izvor minerala, kalcijuma i fosfora koji čine glavni mineralni kompleks kostiju.

Tamjanika ili Graševina?
Definitivno Tamjanika! Jutarnja rosa krasi ovo raskošno, voćno i osvežavajuće vino. Slamnasto- žute boje, zelenog kristalnog odsjaja, karakterističnog muskantnog ukusa i mirisa koji u sebi nosi kombinaciju začinskih tonova tamjana, cimeta i bosiljka i voćne tonove ananasa i jagode. Takođe, moram priznati da Graševinu ne smemo zanemariti. Nju danas krase nagrade najrespektabilnijih vinskih stručnjaka, časopisa i uglednih vinskih kritičara.

Belo ili crveno vino?
Odgovor na ovo pitanje je kompleksan. No, svakao je određen situacijom, godišnjim dobom ili raspoloženjem. Lična pretenzija je ka crvenim vinima i ka umerenom konzumiranju, ali nikako ne treba izostaviti ni rose, penušavce ili pak desertna vina koja takođe imaju svoje značajno mesto u izboru konzumenta.
Kao veliki gastronom i vrhunski poznavalac vina, Savo vino smatra načinom života. Vino je način, kultura, umetnost, istorija, tradicija, tehnologija, stil,…Sve u svemu, vino je način života. Živeli…-završava Savo.

Samo torte i kolači, i ništa više!

RECEPTI IZ BAKINE KUJNE!