Start Deserti Ukusna poslastica – Havana torta

Ukusna poslastica – Havana torta

Foto: Bakini slatkiši

  • 45 minuta
  • mirovanje 6 h
  • 6 osoba
  • Lako

Sastojci:

Kora
1 list oblande
1 kašika šećera
3 kašike vode
Fil
1 l mleka
350 g šećera
40 g želatina
500 ml slatke pavlake
Posipanje
150 g šećera
200 g pečenih mlevenih lešnika
80 g mlevenih oraha
Dekoracija
250 ml slatke pavlake

Priprema:

Kora
1. List oblande izrezati u krug prečnika 24 cm.
2. Prokuvati vodu sa šećerom, pa dobijenim sirupom premazati oblandu.
Posip
1. U manju šerpu sipati šećer i zagrevati ga na umerenoj temperaturi dok se ne karamelizuje. Tacnu od rostfraja nauljiti, pa na nju izliti karamel i ostaviti da se stegne.

Lagani voćni kolač

2. Karamel izlomiti na krupnije komade, pa ga sjediniti sa lešnicima, orasima i ostacima oblande. Sve samleti u blenderu.
Fil
1. Prokuvati mleko sa šećerom.
2. Želatin preliti sa 16 kašika hladne vode i ostaviti da nabubri, pa ga umešati u toplo mleko. Kad se mleko prohladi, odložiti ga u frižider dok ne počne da se želira.
3. Slatku pavlaku umutiti u čvrst šlag i umešati u ohlađeni krem od mleka.
Finalni postupak
1. Kalup za tortu prečnika 24 cm obložiti providnom folijom, pa staviti premazani list oblande.
2. Na oblandu naneti ¼ fila i posuti ⅓ smese od lešnika. Postupak filovanja ponoviti još dva puta te završiti sa filom.
3. Filovanu tortu odložiti u frižider da se stegne. Potom je izvaditi iz kalupa i premazati šlagom od slatke pavlake.

Samo torte i kolači, i ništa više!

RECEPTI IZ BAKINE KUJNE!