Start Kuvamo sa Urednica kuva za vas Urednica kuva za vas – tiramisu

Urednica kuva za vas – tiramisu

Tiramisu
Foto: Nataša Vitezović
  • 50 min
  • mirovanje 1 dan
  • 6 osoba
  • Lako

Sastojci:

Krem
4 jajeta (žumanca)
120 g šećera u prahu
500 g maskarpone sira
100 ml amareto likera
250 ml slatke pavlake
Kafa
350 ml vode
2 vrhom pune kašičice kafe
2 kašike gorkog kakaoa
I još
48 kom. piškota
(2 veće kutije)

Priprema:

Kafa
1. Skuvati kafu i ostaviti da se ohladi. (Vodu sipati u lonče za kafu i sačekati da voda dobro zavri. Zatim, odasuti 50-ak ml vrele vode, dodati kafu u lonče i promešati. Vratiti na vatru i sačekati da provri, skloniti i naliti vodom, pa promešati. Ponovo vratiti na vatru da blago zavri.)
2. Zatim, procediti kroz duplu gazu.
Krem
1. Odvojiti žumanca od belanaca. Žumanca umutiti sa šećerom u prahu i kuvati na pari 15-ak minuta tj. dok masa ne postane gusta. Skuvan fil skloniti sa vatre i ohladiti.
2. Slatku pavlaku umutiti do one gustine da se formiraju mekani vrhovi kada se viljuške miksera izvuku iz mase.
3. Maskarpone fino promešati kako bi se dobila lepa, kremasta masa, sipati liker, pa ponovo promešati. U to dodati umućenu slatku pavlaku i laganim mešanjem ujednačiti smesu.
4. Tako pripremljenoj masi dodati prohlađena žumanca i sve dobro sjediniti.
Finalni postupak
1. Pripremiti širu i dublju posudu (23x20x8cm), pa je fino ohladiti u frižideru.
2. Piškote umakati u proceđenu kafu, formirajući prvi sloj piškota.
3. Na to naneti ¼ fila i ravnomerno rasporediti. Postupak ponavljati još tri puta tj. dok se materijal ne utroši.
4. Pripremljen desert prekriti folijom i ostaviti u frižideru da se dobro ohladi (najmanje 8 sati, a preporučljivo je 24 časa).
5. Ohlađen tiramisu posuti gorkim kakaom, iseći i poslužiti.

Više recepata očekuje vas na blogu Coolinarija.

Samo torte i kolači, i ništa više!

RECEPTI IZ BAKINE KUJNE!