Start Zanimljivosti O namirnicama Više proteina niži pritisak?!

Više proteina niži pritisak?!

Foto: Flickr

Možda mislite da je ishrana koja obuhvata sočne šnicle i kriške sira opasna po vaše zdravlje. Međutim, naučnici su nedavno dokazali suprotno.

Osobe čija je ishrana bogata proteinima imaju manji rizik od visokog krvnog pritiska, nego one osobe koje unose manje namirnica sa ovim nutrijentima.
Američki istraživači otkrili su da osobe koje konzumiraju oko 102 grama proteina dnevno imaju 40 odsto manji rizik od visokog krvnog pritiska, u odnosu na osobe koje unose manje od 50 grama. Ta gramaža odgovara količini od oko četiri bifteka, pet pilećih grudi ili deset konzervi leblebija.

Ishrana bogata takvim namirnicama najuspešnije sprečava rast krvnog pritiska ukoliko joj se dodaju i vlakna.

Nova studija objavljena u Američkom žurnalu o hipertenziji pratila je 1.361 zdravu osobu tokom 11 godina, kako bi se otkrilo da li će razviti visok krvni pritisak. Istraživači su otkrili da su proteini i biljnog i životinjskog porekla u vezi sa očitavanjima nižeg krvnog pritiska.
Džastin Buendija, kandidat za doktorske studije Univerziteta u Bostonu, kaže da ishrana bogata proteinima tako deluje na organizam zato što ovi nutrijenti brže zasićuju, pa ljudi unose manje kalorija od drugih grupa hrane. Osim toga, aminokiseline iz proteina pomažu u širenju krvnih sudova i snižavaju krvni pritisak.

Samo torte i kolači, i ništa više!

RECEPTI IZ BAKINE KUJNE!