Start Zanimljivosti Višnja – supernamirnica idealna za sve vrste poslastica!

Višnja – supernamirnica idealna za sve vrste poslastica!

Crveni plodovi su bogat izvor supstanci sa antioksidativnim i antiupalnim dejstvima, zbog čega višnja (i trešnja) mogu biti korisne u sprečavanju srčanih oboljenja, artritisa i raka.

Foto: FreeDigitalPhotos
Foto: FreeDigitalPhotos

Tamnocrvena boja, slatkasto-kiselkasti ukus i svojstva koje poseduje višnja učinila su je voćem široke primene: slatko-kiseli ukus ostaje stalno prisutan, a sadržaj vode kreće se od 82 do 86 odsto. Osim vode, svaka višnja u plodu sadrži zavidne količine šećera, organskih kiselina, tanina, pektina, mineralnih materija, vitamina C, B1, B2, PP i karotena.

RECEPTI ZA POSLASTICE S VIŠNJAMA:
Bajadera s višnjama

Savijača s višnjama i orasima
Oblande s višnjama

RIZNICA KALIJUMA, KUMARINA, KOBALTA…
Višnja sadrži biljni pigment koji predstavlja moćan antioksidans u prevenciji srčanih oboljenja i tumora. Izuzetno je bogata ugljenim hidratima i glukozom, a predstavlja i pravu riznicu kalijuma.
Zbog sadržaja vinske, jabučne i limunske kiseline, deluju osvežavajuće na organizam. Mineral kobalt utiče na smanjivanje krvnog pritiska, jačanje krvnih sudova, a posebno kapilara. Sastojak kumarin, koji višnja takođe poseduje, ima sposobnost da smanjuje gustinu krvi, zbog čega su višnje dobre u prevenciji arterioskleroze i malokrvnosti.

Kliknite za nastavak teksta i saznajete zašto je višnja supernamirnica.

Samo torte i kolači, i ništa više!

RECEPTI IZ BAKINE KUJNE!