Start Zanimljivosti Voće koje verovatno nikada niste probali (1. deo)

Voće koje verovatno nikada niste probali (1. deo)

Iako vam se može učiniti da su naši marketi prepuni različitog izbora voća, to je ipak samo mali delić onoga što nam priroda nudi. U različitim delovima sveta popularno je različito voće. Ono za koje možda nikada niste ni čuli, negde u svetu se svakodnevno konzumira.

1. Rambutan

Rambutan (Nephelium lappaceum) dolazi poreklom iz Indonezije i Malezije, a takođe prirodno raste i na Tajlandu, u Vijetnamu, na Filipinima, te još nekim državama u jugoistočnoj Aziji. Ime je dobilo po malezijskoj reči “rambut” koja znači kosa.

Mekano i hrskavo, seme je jestivo, ali samo kada je skuvano. Nekada se verovalo da je otrovno, ali u nedavnim studijama je zaključeno da ne samo da nije otrovno, već je i poprilično zdravo. Celi oguljeni plod, zajedno sa semenom, je jestiv.

2. Voće Baobaba / Adansonije

Ukus ovog voća je opisan kao “negde između grejpa, kruške i vanile.” Ima dvostruko više kalcijuma od mleka, bogato je antioksidansima, te ima šest puta više vitamina C od narandže.

U nekim delovima Afrike ovo voće se koristi već dugi niz godina, a jede se i sirovo i kuvano. Od njega se prave sokovi, a čak se koristi i lišće ovog drveta koje se melje i dodaje hrani kao začin. U Evropskoj Uniji prodaja voća Baobaba postala je legalna tek 2008. godine.

3. Mangostin

Mangostin (Garcinia mangostana) uglavnom raste u jugoistočnoj Aziji, a takođe raste i u tropskim zemljama Južne Amerike.

Često opisano kao “suptilni delikates”, ovo voće je jestivo, te relativno bogato hranljivim materijama. Zbog ograničenja na uvoz, svež mangostin nije dostupna u velikom broju zemalja Evrope, iako se ponegde mogu pronaći konzervisani.

4. Hlebovac

Hlebovac (Artocarpus altilis) je drvo i plod koje raste na tropskim ostrvima. Ovo voće se uglavnom jede kuvano ili pomešano sa drugim voćem ili kokosovim puterom.

Bogato je ugljikohidratima, a sastoji se od 70% vode. Takođe, dobar je izvor vitamina C, kao i tiamina i kalijuma. Najčešće se jede nakon što se skuva, te pomeša sa kokosovim mlekom i zatim ispeče u listovima banane.

5. Nangka/Džekfrut

Nangka/Džekfrut (Artocarpus heterophyllus) je voće koje je jako neobično zbog svoje težine. Samo jedna voćka, dugačka do 90 cm, može biti teška i do 36 kg!

Voće je puno skroba i vlakana, a ukus se može uporediti s kombinacijom jabuke, ananasa i banane. Može se jesti sirovo, iako je najukusnije kada se skuva. Zbog svoje suptilno slatkaste arome, nangka se koristi kao dodatak raznim jelima i kolačima. U nekim zemljama se može pronaći i sladoled sa ukusom ovog voća.

Samo torte i kolači, i ništa više!

RECEPTI IZ BAKINE KUJNE!