Start Zanimljivosti Voće koje verovatno niste nikada probali (2. deo)

Voće koje verovatno niste nikada probali (2. deo)

Nastavljamo sa predstavljanjem voća koje se nalazi širom sveta, a da mi to i ne znamo. Možda ste neko i probali na putovanjima, ali kladimo se da za većinu niste ni znali da postoji. Neko se jede sveže, neko se dodaje hrani, od nekih se prave sokovi i marmelade, ili čak i neka od najukusnijih jela na svetu.

1. Drvena jabuka (Limonia)

voce 6

Drvena jabuka (Limonia acidissima) dolazi iz Indije i Šri Lanke, a njezin plod ima oklop koji je “tvrd kao kamen”. Plod je lekovit i njegovo stablo se smatra svetim u hindu religiji.

Plod se često koristi kao dodatak pićima i slatkišima, a od njega se pravi i džem. Plod se može jesti i sirov, a popularna kombinacija je drvena jabuka pomešana sa kokosovim mlekom. Od njega se takođe pravi i jako popularno letnje osvježavajuće piće koje se zove Bael-panna, a koje nastaje mešanjem drvene jabuke sa vodom i raznim začinima.

2. Aguaje

Voce 7

Aguaje (Mauritia flexuosa), poznato i kao moriche palma, ita, buriti i canangucho je voće koje raste pored močvara i drugih vlažnih područja u tropskoj Južnoj Americi.

Voće je jestivo sirovo, ima visok sadržaj vitamina C, a koristi se za proizvodnju sokova, pekmeza i sladoleda. Od njega se takođe pravi i vino. Često se koristi i za lečenje opeklina, a niti iz stabla se koriste pri proizvodnji konopaca. Od ovog voća se pravi i ulje za koje je nedavno utvrđeno da filtrira i apsorbuje UV zrake sunca koje izazivaju rak.

3. Salak

Voce 10

Salak, ili zmijsko voće (Salacca zalacca) raste u Indoneziji, Maleziji i Brunejima. Ukus se poredi sa blago slatkim ukusom ananasa.

Uzgaja se u celoj Indoneziji, a postoji najmanje 30 sorti od koji se izdvajaju dve: Salak pondoh iz Yogyakarta pokrajine i Salak Bali sa otoka Bali. Salak Bali se prodaje na celom ostrvu, i jako je popularan plod među meštanima i turistima. Ova sorta ima ukus mešavine ananasa i soka od limuna.

4. Monstera

Voce 9

Monstera (Monstera deliciosa) je biljka koja raste u tropskim prašumama u južnom Meksiku, južno od Kolumbije. Često se uzgaja kao ukrasna biljka, iako su plodovi jestivo i ukusno voće.

Ako se jede nezrelo, moglo bi biti otrovno za telo (treba mu godina dana da sazri). Kada konačno sazri, ima ukus mešavine banane i ananasa, a sadrži pregršt vitamina C. Takođe pruža instant energiju i izdržljivost.

5. Cupuaçu

Voce 8

Cupuaçu (Theobroma grandiflorum) je voće koje raste u tropskim prašumama Amazona, te se uzgaja u džunglama Kolumbije, Bolivije, Perua i na severu Brazila.

Koristi se u proizvodnji slatkiša i poslastica, zbog svog karakterističnog ukusa čokolade sa ananasom, a pored toga ima i jako lep miris. Smatra se super voćem jer je puno vitamina B1, B2, B3, aminokiselina, ima devet antioksidanasa, kalcijum, selen, kao i vitamine A i C.

Samo torte i kolači, i ništa više!

RECEPTI IZ BAKINE KUJNE!