Start Zanimljivosti Vršac: Grožđebal od 19. do 22. septembra!

Vršac: Grožđebal od 19. do 22. septembra!

download1
Bogatim kulturno-zabavnim i sportskim programom od 19. do 22. septembra u Vršcu se održavaju Dani berbe grožđa.
Ove godine organizatori su se potrudili da ponude veoma bogat kulturno-zabavni, ali i edukativni i sportski program.
Otvaranje je najavljeno za četvrtak 19. septembra kada će u poslepodnevnim satima započeti manifestacija od Vidikovca do Crkve Svetog krsta na Vršačkom bregu.
Drugog dana pored svečanog otvaranje Svetskog kupa i Predevropskog prvenstva u paraglajdingu i Državnog prvenstva u preciznom sletanju na cilj paraglajderom, predviđeni su koncerti grupe “The Frajle” i Miroslava Ilića, izbor za Mis berbe 2013. kao i izložba grožđa, voća i vina u Konkordiji.
Prema najavama organizatora subota 21. septembra u prepodnevnim satima namenjena je programu za decu, dok je za poslepodnevne sate najavljena promocija ambasadora UN u Srbiji, Vilijama Infantea u konzula Banatskog vinskog reda Sv. Teodor.
Za veče su predviđeni koncerti Kikija Lesandrića i “Pilota” i Big benda džez omladine Vojvodine.
Karnevalska povorka predviđena je za nedelju 22. septembar, nakon čega sledi tradicionalno bacanje grožđa iz aviona u obliku malih padobrana, a za veče je predviđeno zatvaranje manifestacije i koncerti grupa “Neverne bebe” i MVP.
Pored glavnog, organizatori su se potrudili da ponude i dobar prateći program, koji se pre svega sastoji od sportskih takmičenja i turističkih obilazaka grada.
Dani berbe grožđa u Vršcu, manifestacija poznata kao “Grožđebal”, ima dugu tradiciju i održava se svake godine, treće vikenda u septembru.
Prva izložba vina u Vršcu održana je u kafani “Kod dva ključa” 1857. godine.
Prvi pisani dokument datira iz 1494. godine i odnosi se na slučaj kada je za bure vršačkog vina, dvor mađarskog kralja Vladislava II platio 10,5 dukata.
Maskota berbe je Vinko Lozić, lik koga je stvorio pisac Jovan Sterija Popović, i on je prva ličnost i komandant trodnevne parade.

Izvor: Tanjug
Foto: Beta

Samo torte i kolači, i ništa više!

RECEPTI IZ BAKINE KUJNE!