Start Zanimljivosti Za bolji san jedite što više pirinča, pokazalo istraživanje!

Za bolji san jedite što više pirinča, pokazalo istraživanje!

pirinac

Hrana s visokim glikemijskim indeksom poput pirinča obiluje aminokiselinom triptofanom koja prouzrokuje pospanost. Ona pospešuje lučenje hormona spavanja.

Određene namirnice povoljno deluju na san, a japanski naučnici su potvrdili kako redovno jedenje većih količina pirinča pomaže kod nesanice. Hrana s visokim glikemijskim indeksom poput pirinča obiluje aminokiselinom triptofanom koja prouzrokuje pospanost. Triptofan povećava količinu serotonina u mozgu i pospešuje proizvodnju melatonina, hormona spavanja, piše Daily Mail.

Ljudi koji redovno jedu pirinač imaju bolji san, dok oni koji jedu testeninu češće imaju probleme sa spavanjem. San im je često isprekidan i treba im više vremena da bi zaspali, dok oni koji jedu pirinač duže i bolje spavaju, utvrđeno je na 1848 ispitanika.

Namirnice visokog glikemijskog indeksa povezuju se sa boljim snom, posebno dužim trajanjem. Isto ne vredi za testeninu koja remeti san. Konzumacija hleba, palačinki ili pice nije imala nikakav uticaj na san – tvrde naučnici.

Izvor: Nadlanu
Foto: Flickr

Samo torte i kolači, i ništa više!

RECEPTI IZ BAKINE KUJNE!