Start Kuhinje sveta Za prave gurmane – calzone

Za prave gurmane – calzone

Kalcona italijansko punjeno pecivo
Foto: Guliver/Thinkstock
  • 80 minuta
  • 4 osobe
  • Lako

Sastojci:

Testo
400 g brašna
½ kašičice soli
20 g kvasca
250 ml vode
1 kašičica šećera
30 ml ulja
Nadev
300 g kačkavalja
300 g šampinjona
300 g praške šunke
250 ml kečapa
origano
Premaz
1 jaje
Ostalo
susam
kečap

Priprema:

1. Kvasac pomešati sa mlakom vodom i kašičicom šećera pa ostaviti da nadođe.
2. Sjediniti brašno, so, nadošao kvasac i ulje, te umesiti glatko testo. Prekriti pamučnom krpom i ostaviti na toplom mestu da se udvostruči.
3. Kačkavalj izrendati na krupno rende. Pečurke iseći na listiće i kratko propržiti na malo ulja. Posebno pomešati kečap i origano.
4. Testo podeliti na 4-6 jufki i tanko rastanjiti oklagijom.
5. Polovinu testa premazati kečapom, položti prašku šunku, kačkavalj i šampinjone, pa preklopiti drugom polovinom testa, ušuškati ivice i spojiti ih. Postupak ponoviti i sa preostalim testom.
6. Pripremljeno pecivo složiti u pleh obložen papirom za pečenje, premazati razmućenim jajetom, posuti susamom i peći u ugrejanoj rerni na 200°C oko 20 minuta tj. dok ne porumeni sa svih strana.
7. Pečene kalcone premazati kečapom, začiniti i posuti kačkavaljem.

Samo torte i kolači, i ništa više!

RECEPTI IZ BAKINE KUJNE!