Start Zanimljivosti O namirnicama Zašto je jabukovo sirće namirnica koju morate redovno koristiti

Zašto je jabukovo sirće namirnica koju morate redovno koristiti

Foto: Guliver/Thinkstock
Foto: Guliver/Thinkstock
Sirovo, organsko, filtirano ili nepasterizovano jabukovo sirće je jedno od najstarijih i najzdravijih namirnica. Obiluje enzimima i bakterijama koje doprinose zdravlju. Pogledajte koji su to glavni razlozi zbog kojih bi ovu namirnicu trebalo da uvrstite u svakodnevnu ishranu.
Iako je ovo sirće samo po sebi kiselo, ono menja svoju strukturu u alkalnu prilikom varenja te održava ravnotežu u organizmu usled konzumiranja prerađenog šećera, ugljenih hidrata i mesa, koji stvaraju kiselu sredinu.
Jabukovo sirće može sniziti nivo šećera u krvi za 42% ukoliko se dnevno uzima jedna i po kašika. Sirće uzeto u sklopuobroka povećava osećaj sitosti i smanjuje koncentraciju glukoze u krvi nakon jela.
Dokazano je da ovaj proizvod od jabuka snižava krvni pritisak te smanjuje rizik od kardiovaskularnih oboljenja. Sadrži kalijum, magnezijum, hlorogensku kiselinu kao vrstu antioksidansa koji sprečava oksidaciju lošeg holesterola.
Jabukovo sirće obiluje enzimima i kiselinama koje pospešuju varenje. Pored toga, sprečava nadutost, gasove i ublažava gorušicu.
Jedan od tzv. bakinih recepata za mršavljenje jeste i svakodnevno korišćenje jabukovog sirćeta. Ovo se pokazalo i kao naučno dokaziva činjenica te je unos 15-30 ml sirćeta dnevno dovoljno kako bi se za 12 nedelja smanjila telesna masa i trigliceridi.
Jabukovo sirće zbog beta-karotena koji sadrži pomaže i u borbi protiv slobodnih radikala i snižava rizik od kancera.

Koji problemi su rešivi uz pomoć jabukovog sirćeta pogledajte ovde.

Samo torte i kolači, i ništa više!

RECEPTI IZ BAKINE KUJNE!