Start Zanimljivosti O namirnicama Zdrave navike za zdrav stomak!

Zdrave navike za zdrav stomak!

Saveti za zdrav život
Foto: Guliver/Thinkstock
Ljudi koji hranom unose dovoljno vlakana imaju manje problema sa stolicom. Ipak, važno je postepeno, tokom više nedelja, prelaziti na ishranu bogatu vlaknima kako bi se izbegle stomačne nelagode.
Evo kako da to što lakše izvedete:
  1. Jedite različite vrste voća i povrća svakog dana, zajedno s korom i semenkama kad je moguće, jer u njima ima najviše vlakana.
  2. Beli hleb, pirinač i pastu zamenite integralnim proizvodima.
  3. Neka sočivo, leblebije i pasulj redovno budu na vašem jelovniku. Takođe, svaki dan za užinu pojedite po šaku orašastih plodova.
  4. Porciju žitarica i pahuljica začinite lanenim semenom, semenkama suncokreta, mlevenim bademom, ljuspicama psilijuma i čija semenkama. Ovu kombinaciju semenki možete pomešati i s voćnim smutijem.
  5. Uziмajte probiotike. Konstipacija se nekad reši samo unošenjem dobrih bakterija.
  6. Manjak tečnosti u organizmu znači da nema dovoljno vode koja odlazi u creva i stolicu čini mekšom. Boravak u klimatizovanoj prostoriji i nedovoljan unos tečnosti dovode do dehidracije. Uvek ponesite flašu vode sa sobom ili neka vam na stolu, dok radite, stoji čaša, kao podsetnik da treba unositi tečnost tokom dana.
  7. Istraživanja pokazuju da redovne aktivnosti, kao što su šetnja ili brzo hodanje, podstiču rad creva. Нeki stručnjaci smatraju da je vežbanje dobro i za redovnu stolicu jer umanjuje stres i jača karlične mišiće (kad su jako slabi, javlja se konstipacija).

Samo torte i kolači, i ništa više!

RECEPTI IZ BAKINE KUJNE!