Start Namirnica nedelje Zrno koje leči ali i pospešuje libido – susam

Zrno koje leči ali i pospešuje libido – susam

Foto: Guliver/Thinkstock
Foto: Guliver/Thinkstock
Postoji tri vrste semena susama – semenke bele, smeđe i crne boje. Susam se kao namirnica pominje oko 2000 godina pre nove ere. Semenke imaju prijatan ukus, koji se posebno povećava termičkom obradom.
Susam se bere dok još nije potpuno zreo, zatim se suši i odvaja od opne. Seme susama je sitno ali vrlo bogato nutrijentima. Seme susama sadrži najveću koncentraciju sastojka koji po svojoj hemijskoj strukturi najviše liči na holesterol – fitosterol. Ovaj sastojak redukuje nivo holesterola, deluje pozitivno na rad krvnih sudova, poboljšava imunitet, pomaže kod astme, smanjuje rizik od kancera. Susam je bogat gvožđem, kalcijumom, manganom, bakrom, magnezijumom, selenom, vitaminom E (moćan antioksidans koji štiti ćelije od starenja), B1, B6, folne kiseline i riboflavina.
Ulje susama sve je zastupljenije u kuhinjama širom sveta. Osim toga, predstavlja dobru prevenciju protiv stvaranja krvnih ugrušaka, zatvora i neredovne stolice. Ulje susama dobra je prevencija i protiv stvaranja tromba i dugotrajnog zatvora, smanjuje bolove kod reumatoidnog artritisa, a sanira i povrede, akne, čireve, opekotine. Preporučuje se kao sredstvo koje pomaže u borbi protiv crevnih parazita, lečenje hemoroida, saniranju opekotina, otklanjaju bradavica.
U zemljama u kojima se susam uzgaja, važi za jak afrodizijak. Naime, susam služi kao osnov za pripremanje napitaka za potenciju kome se dodaju semena koprive, luka, šargarepe…

Ovde pogledajte šta sve možete pripremiti sa ovim čarobnim zrnom.

Samo torte i kolači, i ništa više!

RECEPTI IZ BAKINE KUJNE!