Start Kuhinje sveta Dalmatinska kuhinja – slatko prženo testo, kroštule

Dalmatinska kuhinja – slatko prženo testo, kroštule

Foto: Stockfood
Foto: Stockfood
  • 65 minuta
  • 8 osoba
  • Lako

Sastojci:

Testo
250 g oštrog brašna
200 g mekog brašna
3 jajeta
50 ml rakije
50 g otopljenog putera
prstohvat soli
1 kašika šećera
1 vanil šećer
1 limun (kora)
ulje za prženje
Posipanje
šećer u prahu

Priprema:

1. U većoj posudi penasto umutiti jaja, dodati rakiju, otopljeni puter, so, šećer, vanil-šećer i rendanu koru limuna.
2. Postepeno dodavati brašno i sve dobro umesiti da se dobije elastično i čvrsto testo koje se ne lepi za ruke (slično kao za rezance).
3. Dobro umešeno testo umotati u najlon foliju i ostaviti oko 30 minuta na sobnoj temperaturi.
4. Podeliti testo na dva dela i rastanjiti oklagijom što bolje na debljinu oko 2 mm.
5. Reckastim sekačem za testo izrezati tračice 4×12 cm a zatim zaseći po sredini.
6. Pržiti u ugrejanom dubokom ulju oko 3 minuta tj. dok ne dobiju zlatnu boju i postanu hrskave (ne trebaju biti braonkaste već zlaćane boje).
7. Kroštule prebaciti na papirni ubrus da se ocede a zatim preneti u drugi sud i bogato posuti šećerom u prahu.
8. Mogu se služiti tople i hladne. Čuvati u limenoj ili staklenoj činiji sa poklopcem.

Samo torte i kolači, i ništa više!

RECEPTI IZ BAKINE KUJNE!