Kako čuvati varjače da duže traju

  Kako čuvati varjače da duže traju

  SHARE
  Kako da varjače traju duže
  Foto: Guliver/Thinkstock
  Iako većina nas u domovima ima najmanje jednu drvenu kašiku za kuvanje, dobro znanju varjaču, nisu svi upoznati kako se one pravilno održavaju. Umesto da blistaju kao skupoceni nameštaj od punog drveta, naše varjače brzo počnu da tamne, poprime masne fleke, a često i neugodno mirišu. Uz dobru i pravilnu negu ove kulinarske alatke pokazaće se kao vrlo ekonomične i praktične tj. služiće vas više godina.

  Kako brinuti o varjačama i drvenom priboru

  Posle svake upotrebe dobro ih oprati pod mlazom tople vode uz minimalno korišćenje deterdženta. Umesto deterdženta možete koristiti pesak, pepeo ili sodu-bikarbonu. Dobro istrljate varjaču sa svih strana i isperete. Zatim, odložite na pamučnu krpu ili frotir i ostavite na sobnoj temperaturi da se osuši.
  Najbolja nega za varjaču su ulje, vosak i šmirgla. Ukoliko su vaše varjače ogrubele i nejasnih ivica, obavezno ih išmirglajte sitnom šmirglom. Zatim, isperite pod vodom i ostavite na frotir, da se osuše.
  Osušene varjače premažite uljem (kao daske za seckanje), jer ono obezbeđuje dovoljno vlage i formira jednu vrstu zaštite. Bitno je da drvo temeljno upije ulje, zato ostavite pribor da preko noći apsorbuje ono što je potrebno, a sutradan papirnim ubrusom uklonite višak ulja. Ovo možete ponavljati svaki put kada uočite da su varjače dobile mrlje od kuvanja ili se nakupile mirisa.
  Da bi varjače duže trajale, mogu se i voskirati tj. par minuta potopiti u razgrejani vosak s uljem (1:1). Zatim, sačekati da se ohlade, lagano prebrisati papirnim ubrusom i ostaviti na predviđeno mesto.
  Koliko nege je potrebno pružiti varjačama zavisi od toga koliko često se koriste. Ukoliko redovno kuvate, dovoljno je jednom nedeljno osvežiti drvene kašike ili daske za seckanje.

  Kako ukloniti neprijatne mirise iz kuhinje

  Samo torte i kolači, i ništa više!

  RECEPTI IZ BAKINE KUJNE!

  NEMA KOMENTARA

  KAKO VAM SE ČINI OVAJ RECEPT?