Start Vaši recepti Rajska musaka – savršen spoj ukusa bukovača, mlevenog mesa i bešamela

    Rajska musaka – savršen spoj ukusa bukovača, mlevenog mesa i bešamela

    Recept Jelene Peković iz Barajeva

    Clipboard09

    • 60 minuta
    • 6 osoba
    • Lako

    Sastojci:

    400 g mlevenog mesa
    500 g mladih bukovaca
    1 glavica crnog luka
    2 veća paradajza
    100 g kačkavalja
    so, biber
    bosiljak
    Bešamel sos
    50 g putera
    2 kašike brašna
    300 ml mleka

    Priprema:

    1. Bukovače kratko ispeći na roštilju ili u gril-tiganju i ostaviti ih na toplom.
    2. Na malo ulja propržiti crni luk, dodati mleveno meso, pržiti dok meso ne promeni boju, a pred kraj dinstanja dodati izrendan ili sitno iseckan paradajz bez ljuske. Začiniti po želji.
    3. Za to vreme pripremiti bešamel sos – u manjoj šerpici otopiti puter, upržiti brašno (voditi računa da ne promeni boju), te lagano dodavati hladno mleko, neprekidno mešajući dok se sos ne zgusne.
    4. Nakon toga u podmazanu vatrostalnu posudu ili manji pleh ređati polovinu bukovaca, a zatim polovinu fila od mesa. Preliti polovinom bešamel sosa, narendati kačkavalj pa postupak ponoviti još jednom.
    5. Musaku zapeći u zagrejanoj rerni na 180°C oko 30 min.