Start Vaši recepti Štrudla a ustvari nije – puž od maka

    Štrudla a ustvari nije – puž od maka

    Recept Danute Šereš iz Budisave

    puz od maka
    Foto: Pošalji recept
    • 100 minuta
    • 6 osoba
    • Lako

    Sastojci:

    Testo
    500 g brašna
    100 g margarina
    80 g šećera
    1 žumance
    40 g kvasca
    kora od jednog limuna
    soli po ukusu
    oko 200 ml vode
    Fil
    250 ml toplog mleka
    250 g mlevenog maka
    80 g šećera
    1 kašika margarina
    2 vanil-šećera
    100 ml mleka
    1 belance

    Priprema:

    Fil
    1. Pomešati mak sa šećerom i vanil-šećerom, pa preliti toplim mlekom i dodati rastopljen margarin.
    2. Belance ulupati u čvrst sneg, pa ga lagano umešati u prethodnu smesu.
    Testo
    1. U mlakoj vodi razmrviti kvasac sa malo šećera i ostaviti ga da nadođe.
    2. Posebno pomešati brašno sa preostalim šećerom, dodati prstohvat soli, žumance, rendanu koru limuna i rastopljen margarin.
    3. Zatim dodati nadošli kvasac i zamesiti glatko testo. Ostaviti testo da naraste.
    4. Nadošlo testo razvući oklagijom na pravougaonik veličine 45×30 cm.
    Finalni postupak
    1. Testo premazati filom od maka i iseći na trake širine 5 cm.
    2. Uviti jednu traku u krug, pa nastaviti uvijanje sa svakom narednom, obrazujući jednog velikog puža.
    3. Puža staviti u okrugli pleh podmazan margarinom, pa peći u zagrejanoj rerni na 200°C oko 30 minuta.

    Pošaljite nam svoje kulinarske trikove i savete (napišite kratak tekst do 750 karaktera prema dole priloženim uzorima) i s propratnim fotografijama ili bez njih, uz potpisan ugovor, pošaljite na mejl posaljirecept@color.rs ili poštom na adresu Temerinska 102, 21000 Novi Sad – s naznakom za redakciju “Pošalji recept”. Autoru svakog objavljenog kulinarskog saveta ili trika, isplatićemo honorar u iznosu od 500 dinara!

    Da biste učestvovali u kreiranju sadržaja časopisa “Pošalji recept”, neophodno je da svoje recepte s fotografijama pripreme korak po korak, finalnom fotografijom jela i popunjenim ugovorom o autorskom delu pošaljete na mejl posaljirecept@color.rs, ili poštom na adresu Temerinska 102, 21000 Novi Sad – s naznakom za redakciju “Pošalji recept”.

    VIŠE RECEPATA NAĆI ĆETE U MAGAZINU POŠALJI RECEPT!

    Pratite nas i na fejsbuku: www.facebook.com/posaljireceptrs

    STARE BROJEVE POTRAŽITE NA SAJTU novinarnica.net

     

    6 KOMENTARI

    1. Interesantno i mnoogo maka sto obozavam. Ja bih jedino umesto cele kocke kvasca stavila pola, da se ne bi previse osecao u testu. Celu kocku stavljam na 1 kg brasna.

    2. Uu,volim kad ima dosta maka,onako da sve ispada,al moja strudla nikada nije ko bakina :( Bas cu probati ovaj recept pa javljam utiske

    3. Za fil ste napisali da ide 250ml toplog mleka, a onda na dnu jos 100ml mleka. Je li se tu potkrala neka greskica ili…?
      Inace hvala za recept ;)

      • Recept je poslala naša čiteteljka tako da Vam ne možemo odgovoriti s punim pravom.
        Međutim, moguće je da se mleko koristi za premazivanje kolača pre pečenja.

    KAKO VAM SE ČINI OVAJ RECEPT?

    Please enter your comment!
    Please enter your name here