Start Pića Čajevi Blagodeti čaja

Blagodeti čaja

Čaj od nane: nana sadrži eterično ulje, flavonide, gorke sastojke itd, a sve to doprinosi otklanjanju raznih tegoba u probavnom traktu. Čaj od nane, osim toga, olakšava i izlučivanje žuči.

Čaj od šipka: zbog sastojaka koje sadrži (niacin, karotin, tanin, voćnu kiselinu, vitamine B2, K, mineralne sastojke i aromatska jedinjenja), šipak deluje okrepljujuće. Čaj od šipka kuva se na temperaturi  do 60 stepeni, može da stoji i do 24 časa, a može se piti i hladan.

Čaj od kamilice: kamilica deluje umirujuće na organizam. Ublažava upale, grčeve u probavnom traktu, a veoma često se koristi i za obloge.

Čaj od žalfije: treba ga kuvati tako što se sadržaj ostavi u provreloj vodi, poklopljen, da odstoji desetak minuta, a zatim se procedi. Zaslađen i topao čaj od žalfije koristi se prilikom upala želuca, žuči i mokraćnih kanala. Nezaslađen čaj od žalfije dobar je za dezinfekciju i ispiranje usne duplje i grla.

Čaj od sleza: koren sleza sadrži najviše sluzi, skroba, pektina i šećera. Olakšava iskašljavanje, bilo da se pije ili koristi za natapanje obloga.

Čaj od lipe: kao i čaj od sleza, može poslužiti u borbi protiv kašlja, ali podstiče i preznojavanje, pa je koristan pri lečenju gripa ili nazeba.

Izvor: kodren.com / LISA

Samo torte i kolači, i ništa više!

RECEPTI IZ BAKINE KUJNE!