Start Dijabetes Danas je svetski dan borbe protiv dijabetesa. Proverite vrednost insulina u krvi...

Danas je svetski dan borbe protiv dijabetesa. Proverite vrednost insulina u krvi na vreme!

Preporuke-za-zdrav-život-–-sirova-hrana-i-zdrava-ishranaGojaznost, problemi s gubljenjem kilograma, čest i neobjašnjiv umor i loša koncentracija najčešći su simptomi predijabetesa, koji ne mora nužno prerasti u dijabetes.
Važno je proveriti vrednost insulina na prazan stomak – ako je 11 mclU/ml ili viši, to znači da vam se organizam muči da kontroliše šećer u krvi. Vrednost insulina na prazan stomak pouzdan je pokazatelj mogućnosti pojave dijabetesa u narednih 10-15 godina.
U najvećem broju slučajeva, predijabetes je posledica višegodišnje ishrane zasnovane na rafinisanim ugljenim hidratima, uključujući i zaslađenu hranu i namirnice sa dosta šećera. U ovu hranu ubrajaju se i slatkiši, beli hleb, beli pirinač, testenina i peciva. Krompir i pirinčane galete imaju slično dejstvo na šećer u krvi.
Najvažnije je promeniti način ishrane i da jelovnik bude što bogatiji visokokvalitetnim proteinima, kao što su riba, piletina, bezmesna govedina i junetina, jer oni stabilizuju i snižavaju nivo šećera u krvi. Povrće bogato vlaknima takođe treba da je što više zastupljeno u ishrani. Vlakna, naročito ona rastvoriva, usporavaju razgradnju ugljenih hidrata, smanjuju i stabilizuju šećer u krvi. U povrće bogato vlaknima ubrajaju se zelene salate tamnijih listova (ljubičastih), paradajz, krastavac, spanać, brokoli, karfiol, špargla, rotkvica, paprika babura, indijska slačica, endivija, raštan.
Izbegavajte prelive za salatu koji sadrže šećer. Namirnice kao što su sirće i cimet doprinose snižavanju šećera u krvi.

Samo torte i kolači, i ništa više!

RECEPTI IZ BAKINE KUJNE!