Start Glavna jela Povrće Domaći sos za picu

Domaći sos za picu

Foto: Freedigitalphotos.net
Foto: Freedigitalphotos.net

Potrebno vam je:
maslinovo ulje, 4 čena belog luka, naseckanog sitno, 1 vezica svežeg bosiljka (samo listovi, lagano iskidani) i 3×400 g celog paradajza iz konzerve (možete i skuvati paradajz ceo), morska so, biber.

Priprema:
Ukoliko nemate paradajz iz konzerve ceo, možete ga sami pripremtiti. Potrebno je prvo da mu skinete koricu. Stavite svaki paradajz u kipuću vodu na 45 sekundi do 1 minut. Odmah nakon toga ga premestite u posudu sa kockicama leda. Na taj način ćete ga najlakše oguliti. Nakon toga kuvate ga u vreloj šerpi na jačoj vatri. Prvih nekoliko komada paradajza malo pritisnete, blago izgnječite, a ostale stavite cele da se kuvaju. Ostavite ih da se krčkaju, mešajući povremeno i pazeći da ne zagore dok ne budu skuvani. (Ostavite da ukuvaju dobro, a ukoliko niste sigurni u ovaj metod, koristite obični, poželjno domaći, paradajz sos).

U velikom tiganju zagrejte 4 ili više velikih kašika maslinovog ulja, stavite beli luk da se lagano dinsta. Čim blago porumeni, dodajte bosiljak i paradajz. Gnječite paradajz sa drvenom kašikom što više možete. Posolite i pobiberite.

Čim sos zakuva sklonite ga sa vatre. Procedite sos kroz gustu cedeljku u posebnu posudu. Drvenom kašikom pogurajte sos kroz cedeljku, da i kaša paradajza prođe.
Bacite bosiljak i beli luk, koji su ostali u cedeljki, ali se potrudite da sve ostatke paradajza “progurate” kroz cedeljku u posudu.

Izvor: lifepressmagazin.com

 

Samo torte i kolači, i ništa više!

RECEPTI IZ BAKINE KUJNE!