Start Fit&food saveti FIT&FOOD saveti: Pripremite žitarice na pravilan način!

FIT&FOOD saveti: Pripremite žitarice na pravilan način!

Autorka: Daniela Stamenković, web urednik
Autorka: Daniela Stamenković, web urednik

Žitarice u svojim spoljnim slojevima sadrže sastojak tzv. phytic acid (organska kiselina kojoj je osnova fosfor) koji se vezuje za kalcijum, magnezijum, gvožđe i cink i time sprečava njihovu absorbciju u organizmu.
Zbog toga ljudi, čija ishrana se sastoji od mnogo žitarica koje su neobrađene često imaju problema sa kostima: ceo kalcijum vezuje se za kiselinu i ne ostaje ga dovoljno za kosti.
Ukoliko biste ovsene pahuljice potopili u vruću vodu na 7 sati, došlo bi do neutralizacije tj. kiselina ne bi za sebe vezala kalcijum, magnezijum, cink… i organizam bi minerale upotrebio na ispravan način.
Isto tako, možete ih prokuvati nekoliko minuta i ostaviti u vreloj vodi da nabubre, to je više nego dovoljno da neutrališe kiselinu.
Dakle, ”razbijanjem” kiseline iz žitarica minerali ostaju organizmu na ”raspolaganju” i bivaju pravilno rapoređeni.

Ukusan musli za savršeni doručak:

Foto: Gulliver/Thinkstock
Foto: Gulliver/Thinkstock

Sastojci:
– 3 kašike ovsenih pahuljica (skuvanih)
– banana
– 4-5 malina
– 2-3 suve šljive
– malo lešnika
– kašika borovnica (sveže)
– kašičica lanenog semena
– malo cimeta

Sastojke ubacite u blender i smućkajte!

Samo torte i kolači, i ništa više!

RECEPTI IZ BAKINE KUJNE!