Start Deserti Flodni

Flodni

flodni
Priprema:
1. Pomešati brašno sa margarinom, pa dodati šećer u prahu, žumanca i belo vino. Sve sastojke dobro sjediniti pa umesiti glatko testo.
2. Testo umotati u foliju i staviti u frižider na oko sat vremena.
3. Nakon toga podeliti ga na 5 delova.

Fil I:
1. U odgovarajuću šerpu izrendati jabuke, dodati belo vino i šećer pa kratko kuvati. Potom skinuti sa ringle i ostaviti da se ohladi.
2. U ohladjen fil umešati griz.

Fil II:
Prokuvati belo vino i šećer, dodati mleveni mak, suvo groždje, narendanu koru i sok od limuna, te pekmez od kajsija. Sve pomešati i ostaviti da se ohladi.

Fil III:
Prokuvati belo vino sa šećerom, pa dodati mlevene orahe i suvo groždje. Sačekati da se ohladi.

Finalni postupak:
1. Jufke razviti pa jednu staviti na dno podmazanog i brašnom posutog pleha (ova korica treba da bude nešto veća od ostalih) i premazati je filom od maka.
2. Preko maka staviti drugu koricu, pa fil od jabuka. Preklopiti trećom koricom i premazati filom od oraha.
3. Preko oraha staviti četvrtu koricu, premazati je pekmezom od šljiva i završiti petom koricom. Poslednju koricu premazati žumancetom i na nekoliko mesta izbockati.
4. Kolač staviti u rernu na nižu temperaturu (150-160 °C), pa peći oko 90 minuta ili dok ne dobije zlatnožutu boju.

Recept Eržebet Ezveđ iz Sente
Recept Eržebet Ezveđ
iz Sente

Samo torte i kolači, i ništa više!

RECEPTI IZ BAKINE KUJNE!