Start Kako napraviti Kako napraviti pekmez od sezonskog voća?

Kako napraviti pekmez od sezonskog voća?

Ponekad je teško razlikovati pekmez od marmelade i džema. Naime, pekmez se kuva duže od džema pa se u njega dodaje manja količina šećera ili se uopšte ne dodaje.
Za razliku od džema koji se obično kuva od jedne vrste voća, pekmez može biti pravljen od jedne ili više vrsta voća.

Foto: Guliver/Thinkstock
Foto: Guliver/Thinkstock

Bez obzira na to od kojeg voća se priprema, proces je veoma sličan, a prvi korak je odabrati sveže i zdravo voće koje je potrebno očistiti i odstraniti mu oštećene delove, peteljke, koštice…
Na primer: zdrave kajsije potrebno je oguliti i izvaditi koštice iz nje, zatim staviti u posudu te posuti šećerom (na 1 kg kajsija staviti oko pola kile šećera) i ostaviti da odstoji nekoliko sati. Šećer u pekmezu sprečava kvarenje i doprinosi ukusu. Imajte na umu to da se ne preporučuje smeđi šećer kao ni ostali zaslađivači jer ona mogu pokvariti ukus voća – šećer je potreban za formiranje gela.
Smesu kajsija i šećera poprskati sokom jednog limuna. Kuvati na laganoj vatri uz stalno mešanje i uklanjanje eventualne pene na površini.
Nakon otprilike 3h pekmez je gotov i trebalo bi ga skloniti s vatre.

Samo torte i kolači, i ništa više!

RECEPTI IZ BAKINE KUJNE!