Start Zanimljivosti O namirnicama Kako sačuvati krvne sudove?

Kako sačuvati krvne sudove?

stres-hranaProširene vene najčešće su uočljive na nogama i stopalima, a nastaju usled oštećenja venskih zalizaka, slabosti zidova vena ili otežanog protoka krvi zbog ugrušaka. One su mnogo više od estetskog problema, s obzirom na to da otežavaju normalnu cirkulaciju krvi i podižu venski pritisak u koži i potkožnom tkivu. Češće se javljaju kod žena nego kod muškaraca, budući da ženski polni hormoni utiču na stanje venskih zidova.
Uzrok nastanka proširenih vena najčešće je u genima. Međutim, rizik od obolevanja veći je kod gojaznih, pošto su vene u njihovim nogama pod većim pritiskom. U ostale faktore rizika spadaju nedovoljna fizička aktivnost i povišen nivo holesterola u krvi. Ako u telu ima previše natrijuma, zadržava se voda, što povećava količinu krvi koja cirkuliše telom, a samim tim i pritisak na vene. Zato bi trebalo smanjiti unos soli i šećera!
Istovremeno bi trebalo smanjiti unos natrijuma, a konzumirati više namirnica bogatih kalijumom, koji stimuliše organizam na izbacivanje viška natrijuma. Stručnjaci savetuju veći unos krompira, mahunarki, banana, pečuraka, zelenog lisnatog povrća i soka od paradajza.
Rutin, flavonoid koga najviše ima u heljdinom zrnu, odlično čisti krvne sudove, pospešuje cirklulaciju, sprečava trombozu itd. Najbolje je napraviti salatu od heljde i špargle, koja takođe obiluje rutinom, s tim što se taj flavonoid može naći i u voću poput kajsija, višanja, kupina, smokvi i jabuka.

Samo torte i kolači, i ništa više!

RECEPTI IZ BAKINE KUJNE!