Start Glavna jela Meso Kako se pravi – pljeskavica s kajmakom

Kako se pravi – pljeskavica s kajmakom

Pljeskavica sa kačkavaljem
Foto: Guliver/Thinkstock
  • 35 min
  • pretpriprema 24 h
  • 6-8 osoba
  • Lako

Sastojci:

2 kg junetine
½ kg svinjetine
40 g soli
9 g praška za pecivo
100 ml kisele vode
150 g kajmaka

Priprema:

1. Juneće meso (vrat, plećka, trbušina, but) i svinjetinu (krtinaste delove), masnoće do 20%, iseći na kockice, posoliti i ostaviti u frižideru 24 časa.
2. Meso ocediti od vode i samleti na sitnoj presi za mlevenje, pa ostaviti da odstoji još 12 sati.
3. Nakon toga, meso je potrebno još jednom samleti, dodati prašak za pecivo, kiselu vodu i mesiti rukama minimum pet minuta (ako je veća količina u pitanju i duže).
4. Zatim, za pripremu pljeskavica dodati biber, ljutu papriku i 100 g sitno seckanog crnog luka na 400 g mesne mase, te pomešati.
5. Dobro izrađeno meso formirati u oblik pljeskavice pomoću nauljenih prstiju (nikako dlanovima).
6. Na jednu pljeskavicu staviti po 20-ak g kajmaka, preklopiti drugom i laganim pokretima pritisnuti kako bi se meso spojilo, naročito po obodu.
7. Pripremljeno meso peći na umerenoj temperaturi (ali na dobro ugrejanom roštilju) sa obe strane, 7-10 minuta.
8. Poslužitiuz prilog po želji.

Preporučujemo i recept za tortu sa višnjama.

Samo torte i kolači, i ništa više!

RECEPTI IZ BAKINE KUJNE!