Start Zanimljivosti Kečap, senf, tegla kiselih krastavaca… Da li ih treba držati u frižideru?

Kečap, senf, tegla kiselih krastavaca… Da li ih treba držati u frižideru?

kecap i majoney

Treba li stvarno otvoreni kečap, majonez, soja sos ili teglu kiselih krastavaca držati u frižideru? Mikrobiolog Peter Barata otkriva koje je namirnice potrebno držati u frižideru i koji se zdravstveni rizici javljaju ako te ne učinimo

Ne tako davno, džemovi, kiseli krastavci i umaci bez problema su se držali u kuhinjskim ormarićima. Međutim u poslednje vreme ti isti proizvodi dolaze s jasnim upustvima da se odmah nakon otvaranja drže u frižideru. Da li se u tim namirnicama nešto drastično promenilo po pitanju sastava ili se pak radi o današnjoj kulturi preterane brige o zdravlju i sigurnosti?

Kečap

Nakon otvaranja, kečap je potrebno držati u frižideru i potrošiti ga za osam nedelja. Pre desetak godina niko nije kečap čuvao u frižideru jer je tada kečap imao više soli i veštačkih konzervanasa. Međutim, poslednjih nekoliko godina, proizvođači hrane su morali da smanje količinu soli i dodaju prirodne konzervanse zbog negativnog uticaja na krvni pritisak. Iako bi kečap nekoliko nedelja preživeo u ormariću, najbolje ga je držati u frižideru, kako bi se usporio rast potencijalno štetnih mikroorganizama.

Kiseli krastavci

Kiselost sirćeta čuva krastavce i sprečava razvoj bakterija. Uputstva da se nakon otvaranja kiseli krastavci drže u frižideru i pojedu tokom šest meseci su nepotrebni. Kiselim krastavcima ništa ne bi trebalo da se desi ako se drže na sobnoj temperaturi, međutim držanje u frižideru ipak bi im moglo produžiti rok trajanja i na 12 nedelja.

Marmelada od voća

Otvorene tegle marmelade mogu se držati u kuhinjskom ormariću, a treba ih pojesti u roku od šest meseci. Zahvaljujući voćnom sadržaju, džemovi i marmelade prirodno su kiseli. To pomaže u sprečavanju rasta bakterija koje bi mogle dovesti do želudačanih tegoba ili alergijskih reakcija. Međutim plesan je znatno otpornija na kiselost, pa se zato vrlo često na vrhu pojavi sloj plesni. Pekmez obično nije potrebno držati u frižideru ukoliko se potroši u roku od tri do šest meseci, a vrlo je važno svaki put prilikom uzimanja koristiti čistu kašičicu. Prljavi noževi, kašike, mogu izazvati rast plesni, koja se može nataložiti i na samom dnu pekmeza što može loše delovati na probavu ili izazvati alergijske reakcije.

Soja sos

Otvoreni soja sos najbolje je držati u frižideru. Soja sos često sadrži konzervans koji sprečava nastanak gljivica i plesni. Međutim, takođe sadrži mlečnu kiselinu koja zaustavlja rast bakterija. Osim što soja sos valja držati u frižideru, najbolje ga je potrošiti u roku od tri meseca od otvaranja, jer se u soja sosu mogu razviti bakterije koje izazivaju probavne tegobe i alergijske reakcije.

Majonez

Majonez obavezno treba obavezno držati u frižideru. Naime, s obzirom na to da majonez sadrži niz sastojaka, uključujući jaja i mleko, obavezno se mora držati u frižideru. Kiselost, u obliku soka od limuna usporava rast bakterija, ali jaja i mleko se mogu vrlo brzo pokvariti i izazvati ozbiljne zdravstvene probleme.

Senf

Nakon otvaranja senf je najbolje držati u frižideru. Senf se obično sastoji od vode, brašna, šećera, soli, pšeničnog brašna i začina, kao i limunske kiseline koja je prirodni konzervans, kako bi se sprečio rast bakterija. S obzirom na to da se senf najčešće jede s mesom, vrlo je važno da je pribor, koji stavljate u posudicu sa senfom, čist. Naime, ako se deo ostale hrane prenese u posudu sa senfom, vrlo lako će se razviti bakterije koje mogu izazvati i opasno trovanje hranom.

Izvor: Tportal

Foto: Flickr

Samo torte i kolači, i ništa više!

RECEPTI IZ BAKINE KUJNE!