Start Zanimljivosti Malo promena u činiji: 5 koraka do ukusne salate!

Malo promena u činiji: 5 koraka do ukusne salate!

salata 2

Salate spadaju u lagane i zdrave obroke jer obiluju povrćem, a odlična su zamena za ceo obrok. Ipak, mnogi se čude zašto njihove salate nisu poput onih iz restorana, povrće nema isti ukus, dressing i nije baš najbolji… Kulinarski stručnjaci i ljubitelji salate otkrivaju za magazin Bon Appetit u čemu je tajna savršene salate.

Raznovrsnost

Uvek kupujete isto povrće jer dobro znate šta članovi porodice vole? OK je ugađati najmilijima, ali leti imamo toliko veliki izbor lisnatog povrća, idealnog za nove, osvežavajuće ukuse. Probajte, eksperimentišite. Sigurno će se i članovi porodice iznenaditi.

Višak vode

Svi kuvari ovog sveta reći će vam da nikada ne bi poslužili mokru salatu. Nakon što je operete morate se rešiti viška vode. U plastičnu kesicu stavite papirne maramice (zavisno o količini koju sušite), ubacite povrće i zatim dobro protresite. Izvadite i složite salatu.

Dressing

Najlakše je da kupite gotov dressing i stavite ga preko povrća. No, još jedan savet vrhunskih kuvara je da to zapravo treba izbegavati. Poigrajte se sa uksuima i isprobajte razne vrste ulja, poput maslinovoga ili ulja semenki bundeve, dodajte limun umesto sirćeta. Stručnjaci upozoravaju i da treba pronaći tačnu meru dressinga jer nije dobro preterivati, ni škrtariti. I nemojte zaboraviti da kupovni dressing nikako ne može da nadmaši vaš domaći jer je sigurno zdravije kada ga sami pripremite kod kuće od biranih sastojaka.

Nežan dodir

Salata bi trebalo da bude lagana bez obzira na to o kojem povrću se radi. Upravo je zato potreban nežan dodir. Stoga kulinarski stručnjaci kažu da je najbolje salatu promešati rukama, nežno i oprezno, dovoljno da se sastojci prožmu.

Začini i dodaci

Salate su posebno ukusne ako dodajte jezgraste polodove ili začinsko bilje, ali to bi trebalo pripremati određenim redosledom. Ako stavite lešnike, semenke ili neke druge jezgraste plodove oni će potonuti na dno posude dok promešate salatu. Zato je pametno posipati ih po salati pre posluživanja. Začine takođe stavljajte zasebno jer će se čarolija njihovih ukusa izgubiti.

Izvor: Tportal

Foto: Flickr

Samo torte i kolači, i ništa više!

RECEPTI IZ BAKINE KUJNE!