Start Deserti Ko mu može odoleti: Kremasti, savršeni tiramisu

Ko mu može odoleti: Kremasti, savršeni tiramisu

Foto: Guliver/Thinkstock
Foto: Guliver/Thinkstock

Tiramisu je slastan desert koji se može pripremiti na način na koji želite.
Originalni recept sadrži nekoliko sastojaka: piškote, žumanca, šećer, kafu, mascarpone i kakao prah.
Originalni recept nije sadržao alkoholna pića niti belanca, ali vremenom je priprema ove unapređena te je danas uobičajni sastojak liker i mućena belanca, kao i šlag koji se kombinuje s mascarponeom.

Mašta je granica, eksperimentiranje je poželjno, a mi vam donosimo naše neobične verzije ovog popularnog italijanskog deserta.

Ako želite da se zasladite klasičnim tiramisuom isprobajte naš recept za njega:

DH
DH

Sastojci:
– 350 g piškota
– 5 žumanaca
– 160 g šećera u prahu
– 4 dl slatke pavlake
– 500 g maskarpone sira
– 1 kašika ruma
– 10 g želatina
– 2 dl mleka
– 1 dl domaće crne kafe
– 100 g bele čokolade
– 1 kašičica nes kafe
za dekoraciju
– 4 dl slatke pavlake
– 50 g čokolade u prahu

Priprema
1. Sjediniti žumanca, šećer u prahu i nes kafu pa kuvati na pari uz neprestano mešanje dok se ne zgusne.
2. Želatin preliti sa 4 kašike hladne vode i ostaviti da nabubri.
3. Sjediniti ohlađenu smesu od žumanaca, šlag od slatke pavlake, maskarpone sir, želatin, rendanu belu čokoladu i polako promešati.
4. Posebno umutiti mleko, crnu kafu i malo ruma.
5. Pripremiti odgovarajuću dublju tepsiju. Piškote umakati u belu kafu sa rumom i slagati u tepsiju tako da između svake piškote ostane praznina veličine jedne piškote. Preko piškota sipati pripremljeni fil i poravnati, a zatim odozgo poslagati natopljene piškote tako da ne budu simetrično postavljene u odnosu na donji red.
6. Preko piškota premazati šlag od slatke pavlake i dekorisati čokoladom u prahu.

Iako čokolada može zameniti ulogu kafe, posebno fin ukus dobićete ukoliko koristite oba sastojka. U sledećin receptima kombinovani su čokolada, kafa, šlag i rum.

Tiramisu krem
Sočni tiramisu
Tiramisu mafini

Još jedna popularna verzija tiramisua uključuje voće. Bobičasto voće najbolje je rešenje jer se savršeno uklapa u sočne ukuse ovog deserta, ali i breskve i marelice ili čak kruške mogu doprineti osvežavajućoj slatkoći tiramisua. Naš predlog je:

Voćni tiramisu

Ipak, ni tu se priča ne završava: od verzije tiramisua sa sladoledom ili smrznutim jogurtom do verzije s pudingom ili čizkejkom.
Zato probajte

Tiramisu smoothie

D.S.

Samo torte i kolači, i ništa više!

RECEPTI IZ BAKINE KUJNE!