Start Zanimljivosti O namirnicama Koje namirnice prijaju vašoj jetri, a kojih se treba kloniti

Koje namirnice prijaju vašoj jetri, a kojih se treba kloniti

Namirnice za zdravu jetru
Foto: Guliver/Thinkstock
Jetra je prava mala laboratorija organizama, prirodni sistem za detoksikaciju tela. Ona razgrađuje toksine i sprečava njihov prodor u krvotok, proizvodi žuč za bolje varenje, skladišti energiju u obliku glukoze i obavlja važne metaboličke procese. Iscrpljenost, hronični umor, problemi s varenjem, loše raspoloženje, siva i beživotna koža – prvi su znaci da je ovom organu potrebna detoksikacija.

Zdravija jetra, oslobođena od toksina, znači i bolji imunosistem. Primetićete da se ublažavaju i sve bolesti koje su vas pre detoksikacije mučile. Čišćenjem jetre takođe se dovode u normalne vrednosti šećer u krvi, telesne masnoće i aminokiseline koje dospevaju do ćelija.

Priroda se pobrinula da nas snabde namirnicama koje su dobre za zdravlje jetre. One se mogu unositi u vidu soka, kuvane na pari ili sveže – brokoli, artičoke, karfiol, repa, šargarepa, kupus, samoniklo jestivo bilje (kopriva, zelje, maslačak) i prokelj. Sve ovo povrće bogato je vlaknima, cinkom, vitaminom C i E.

Najgora hrana za jetru zapravo su industrijske prerađevine, koje su pune hemikalija, aditiva i konzervansa, i zbog velike količine toksičnih supstanci jetra ih teško prerađuje. To su slatka peciva i namirnice prepune natrijuma – poput pomfrita, brze hrane i kobasica. Unos alkoholnih pića i kofeina takođe bi trebalo smanjiti ili izbegavati njihovo istovremeno konzumiranje. Važno je znati da je alkohol jedan od glavnih uzroka oboljenja jetre.

Samo torte i kolači, i ništa više!

RECEPTI IZ BAKINE KUJNE!