Start Glavna jela Meso Korisni saveti za pripremu savršenog roštilja!

Korisni saveti za pripremu savršenog roštilja!

rostiljTopli prolećni dani i prvomajski praznici su na pragu. Ne postoji razlog da i ove godine ne provedete praznično jutro u prirodi – uz roštilj! Kada se skupi pravo društvo, organizacija svima omiljenog roštilja može biti brza i efikasna.

Pridražavajte se ovih saveta kako bi vam roštilj bio što ukusniji!

1. Ne pecite hladno meso
Najvažnija stvar prilikom pečenja na roštilju jeste da se toplota dovede do središnjeg dela mesa, a da pritom površina ne bude prepečena ili, u najgorem slučaju, ugljenisana! Zato, ako želite da komadi mesa budu ravnomerno pečeni, meso na vreme izvadite iz frižidera, kako bi se zagrejalo na sobnu temperaturu.

2. Prava vatra-dobar ukus
Ukoliko želite da postignete pravi ukus roštilja i finu, hrskavu površinu pečenog mesa, sam roštilj (vatra i žice) moraju biti dobro zagrejani pre nego što poređate komade mesa.

3. Idealna debljina mesa
Što tanje komade mesa isečete, to će se bolje i brže ispeći središnji deo, bez bojazni da će površina izgoreti. Idealna debljina mesa je oko 1 do 1,5 cm.

4. Sočni komadi mesa bez puno okretanja
Da bi se dobio sočan komad mesa, potrebno je vreme da se ukus i aroma razviju. To se, međutim, neće desiti ukoliko stalno okrećete meso. Dovoljno je da ga okrenete jednom ili dva puta. Takođe, nikako ga nemojte pritiskati jer će tako iscuriti “sokovi” i na kraju ćete završiti sa otužnim komadima suvog mesa.

5. Ne prelivajte meso marinadom kada je već na roštilju
Ni u kom slučaju nemojte prelivati meso marinadom kad je već na žici roštilja. Osim što ćete proizvesti visok plamen vatre, meso će izgoreti spolja, dok će iznutra ostati nedovoljno pečeno. Pre pečenja, dobro ocedite meso od viška marinade.

6. Higijena na prvom mestu
Neverovatno je kako mnogi dok borave u prirodi zaborave na osnovna pravila higijene! Uvek, ali uvek meso stavljajte na čistu dasku za sečenje ili tanjir u kojem nećete seckati ili servirati salatu. Takođe, nikada ne koristite marinadu u kojoj je bilo sirovo meso za prelivanje pečenih komada mesa.

7. “Odmaranje” mesa
Najbolji ukus i sočnost postići ćete ako pečeno meso ostane makar kratko vreme u poklopljenoj posudi, kako bi se “odmorilo”, odnosno, kako bi svi sokovi ravnomerno rasporedili unutar mesa.

Izvor: Kuhinjica
Foto: Thinkstock

Samo torte i kolači, i ništa više!

RECEPTI IZ BAKINE KUJNE!