Start Vaši recepti Kremasta torta sa ukusom karamela – Karamelisimo

    Kremasta torta sa ukusom karamela – Karamelisimo

    Recept Ane Varge Cetenji iz Beograda

    Karamelisimo torta

    • 150 min
    • 8 osoba
    • Lako

    Sastojci:

    Kore
    8 belanaca
    200 g šećera
    2 kašike brašna
    1 kašika soka od limuna
    200 g seckanih oraha
    40 g čokolade
    Karamel
    200 g šećera
    1 kašičica putera
    Fil I
    8 žumanaca
    8 kašika šećera
    125 g margarina
    100 g čokolade sa karamel punjenjem
    Fil II
    100 g šećera
    300 ml mleka
    1 puding od karamela
    125 g margarina
    Dekoracija
    100 g šećera
    200 ml vode
    2 šlaga

    Priprema:

    Kora
    1. Belanca umutiti u čvrst sneg, a zatim postepeno dodavati šećer muteći sve dok se ne dobije čvrst sneg. Pred kraj mućenja dodati sok od limuna.
    2. Zatim dodati orahe, rendanu čokoladu i brašno pa polako promešati varjačom.
    3. Pleh obložiti papirom za pečenje i u njega sipati pripremljenu smesu. Peći u zagrejanoj rerni na 200°C dok ne porumeni.
    4. Pečenu koru podeliti na 3 dela.
    5. Posebno pripremiti karamel – otopiti šećer na umerenoj temperaturi sa malo putera.
    6. Karamel preliti preko sve 3 kore.
    Fil I
    1. Umutiti žumanca sa šećerom i kuvati na umerenoj temperaturi dok se ne dobije gust fil.
    2. U ohlađen fil dodati penasto umućen margarin i umutiti mikserom. Na kraju dodati seckanu čokoladu i polako promešati varjačom.
    Fil II
    1. U manjoj šerpi otopiti šećer da se karamelizuje. Potom dodati 200 ml mleka i kuvati dok se šećer ne otopi.
    2. Posebno umutiti preostalo mleko sa pudingom od karamele pa dodati u ključalo mleko i kuvati dok se ne zgusne. U ohlađeni fil dodati margarin i umutiti mikserom.
    Finalni postupak
    1. Tortu filovati sledećim redosledom: kora, polovina fila I, polovina fila II, kora, ostatak fila I, ostatak fila II. Završiti trecćom korom.
    2. Posebno karamelizovati 100 g šećera pa sipati 200 ml vode i kuvati dok se šećer ne otopi. Ostaviti da se ohladi. Sa ohlađenim sirupom umutiti šlag i premazati ga preko torte.

    Na sledećoj strani pogledajte postupak pripreme u slikama tzv. korak po korak…