Start Vina regiona Matalj Vinarija: Višedecenijsko negovanje porodične tradicije pravljenja vina!

Matalj Vinarija: Višedecenijsko negovanje porodične tradicije pravljenja vina!

matalj3
Matalj Vinogradi i Vinarija nastaju iz želje i vizije Radiše Mladenović Matalja i njegove porodice da u Negotinskoj Krajini proizvodi vrhunska vina.
Poreklom iz vinarsko-trgovačke porodice, početkom veka donosi odluku da obnovi porodičnu tradiciju proizvodnje vina duboko verujući u kvalitet i specifičnost uslova za uzgajanje grožđa na zemlji kojoj pripada. Prvi vinograd površine 15 ha podiže na zaravni iznad Dunava, u selu Mihajlovac inspirisan njegovim izvanrednim položajem. Nedugo zatim, kupuje još 5ha u čuvenom Rajačkom vinogorju, sa idejom proizvodnje vrhunskih crnih vina, pre svega Cabernet Sauvignona.
vinograd2
Danas Matalj vina predstavljaju porodičan posao koji se razvija sa ciljem afirmacije kvalitetnog vina iz Negotina. Zahvalnost i predanost plodnoj negotinskoj zemlji, uobličene kroz višedecenijsko negovanje porodične tradicije pravljenja vina, temelji su na kojima nastaje vinarija Matalj.
vinograd
Ljubav prema vinarstvu, usavršavanje veština koje se prenose kroz generacije,
i ovladavanje moderanim saznanjima afirmišu našu želju da plodove ličnog ulaganja podelimo sa svim pravim poštovaocima vina. I više od toga, naša vizija i obaveza je da izvanredan potencijal negotinskog kraja ne samo očuvamo, već sasvim obnovimo i tako vratimo Negotin na vinarsku kartu Evrope, gde je oduvek i pripadao..

TERASA | Sovinjon Beli
terasa
Ovo je sovinjon slamnato žute boje. Karakterišu gasvežina, skladan aromatski kompleks u kojem se jasno prepoznaju arome vreže zelenog paradajza, ogrozda, tropskog voća, zove, vinogradarske breskve i citrusa. Vino je ekstraktivno, glatko, živahnih, ali balansiranih kiselina sa čistom, jasnom voćnom završnicom.
Preporučujemo ga uz mus od kozijeg sira, pastrmku na žaru, šopsku salatu, pileća krilca ili pastu sa morskim plodovima.

KREMEN | Cabernet Sauvignon
kremen
Kremen 2011 je Cabernet Sauvignon zagasite rubin boje dobijen posle 12 meseci odležavanja u barik buradima. Karakterišu ga zrele arome crnih ribizli, kupina, višanja, kedrovine sa diskretnim tonom hrastovine. Vino je umereno puno sa dobrom taninskom strukturom, voćnim karakterom i prijatnom završnicom.
Preporučujemo ga uz jača mesa poput divljači, uz srednje pečeni biftek ili tvrde, odležale sireve.

DUŠICA | Rose
dusica
Dušica je vino nežne ružičaste boje, jednako nežnih i diskretnih aroma svežih jagoda, ribizli i malina. U ustima ovo vino je iznenađujuće puno, hrskavih kiselina, zaokruženo i uravnoteženo. Završnica je glatka, čista i dugotrajna. Ovo je pravi osvežavajući roze i preporučujemo ga u vrelim letnjim danima kao aperitiv.
Preporučujemo ga jer je odličan pratilac hrane poput hladnih predjela, dasaka, grilovanog povrća, salata ili pečenja.

vinarija

vino

Tekst i foto: Matalj vinarija
Dejan Ajduković

Samo torte i kolači, i ništa više!

RECEPTI IZ BAKINE KUJNE!