Start Vina regiona Novosađani dočekali vinsku novu godinu u okviru Dana mladog portugizera!

Novosađani dočekali vinsku novu godinu u okviru Dana mladog portugizera!

Nekoliko sati posle Japanaca, nešto pre Amerikanaca a u isto vreme sa Francuzima, Italijanima, Englezima i Novosađani su dočekali vinsku novu godinu!
Dan mladog portugizera, jedina manifestacija ove vrste u Srbiji, održan je deveti put u centru Novog Sada, gde su posetioci imali priliku da besplatno degustiraju prvo vino od grožđa iz berbe 2016, portugizer svatovac.
Uz degustaciju organizatori su priredili i raznovrstan program, uz sremačke tamburaše, folklorni program i tango plesače.
Pudar, koji je u davna vremena čuvao vinograde, od zrenja grožđa do berbe, upoznavao je prisutne sa interesantnim podacima i anegdotama iz vinograda.
Vanja Bulić, prošlogodišnji vitez mladog vina, predao je dužnost novom vitezu, Zoranu Kolundžiji, osnivaču izdavačke kuće Prometej iz Novog Sada. Osim što je pročitao zakletvu Zaklinjem se svojim imenom i svojom čašću da ću časno i savesno brinuti i čuvati fruškogorske vinograde od čvoraka i redovno piti Mačkova vina, makar jedan ARDOV godišnje, on je u svom obraćanju podsetio na tradiciju uzgajanja loze i pravljenja vina koja postoji na Fruškoj gori. Postoje zapisi da je na Izložbi vina koja je održana 1930. godine u Sremskim Karlovcima bilo čak 307 vinara, od čega većina sa Fruške gore. U XV i XVI veku fruškogorska i podolska vina su se prodavala u Beču i Pešti, a iz ovih krajeva potiče i jedan od prvih pisanih dokumenata o spravljanju vina, koji je napisao Zaharije Orfelin.
Sava Jojić, osnivač manifestacije, zatvorio je događaj, još jednom prisutnima čestitao vinsku novu godinu, i sve pozvao da dođu i na sledeći, jubilarni deseti Dan mladog portugizera.

Samo torte i kolači, i ništa više!

RECEPTI IZ BAKINE KUJNE!