Start Zanimljivosti Ne vadite koštice: Evo zašto bi trebalo da ih jedete

Ne vadite koštice: Evo zašto bi trebalo da ih jedete

lubenica

Možda ste u detinjstvu verovali da ne smete da progutate koštice od lubenice jer će onda one početi da vam rastu u stomaku, a kasnije vam je jednostavno prešlo u naviku da pre svakog jela, lubenicu prvo očistite od koštica.

Međutim, naučnici tvrde da su one veoma hranljive i da ih ne treba bacati već pojesti, ali uz prethodnu pripremu.

Naime, koštice ne bi trebalo da se jedu direktno iz lubenice, iako vam se zaista neće desiti ništa loše ako to i uradite. Kako bi se što bolje iskoristila hranjiva svojstva ovih koštica, neophodno je prvo od njih napraviti klice.

Naučnici kažu da klice od semenki imaju mnogo više proteina nego obično seme, jer se procesom klijanja gube supstance zbog kojih se semenke teško vare.

One su prepune proteina, vitamina B, magnezijuma i masti koje su se pokazale kao dobre u snižavanju nivoa holesterola, upala, srčanih bolesti i moždanog udara.

Klice su u poslednje vreme sve popularnije širom, sveta, pa i kod nas. Mogu da se dodaju salatama, kao i spremanim, kuvanim jelima. Kada proklijaju, osuše se i očiste, ove semenke postaju u potpunosti jestive, i jako hranljive. Idealan su izbor za one koji drže dijetu, jer u 30 grama koštica ima čak 10 grama proteina.

Izvor: Huffingtonpost.com
Foto: Thinkstock

Samo torte i kolači, i ništa više!

RECEPTI IZ BAKINE KUJNE!