Start Namirnica nedelje Paprika

Paprika

68803949251c160dea537a425064139_640x480

Paprika vodi poreklo iz tropske Amerike, a dostupna je u celom svetu. Postoje brojni razlozi za konzumiranje paprike, jer ona sadrži mnogo hranjivih i zdravih stvari kao što su vitamin C, vitamin A i beta-karoten. Osim toga, paprika sadrži malo masnoće i kalorija, pa se ne povećava nivo lošeg holesterola u telu. Budući da sadrži vitamine, ne zaboravimo i ukusan prirodni lek za brojnih bolesti.

Pojačava metabolizam
Paprika je izuzetno delotvorna kada je u pitanju gubitak kilograma, jer sadrži vrlo malo kalorija. Ona takođe povećava metabolizam snižavanjem triglicerida, što pomaže u sagorevanju kalorija i održavanju holesterola pod kontrolom. Paprika takođe sprečava probavne smetnje koje uzrokuju izlučivanje probavnih sokova.

Antioksidaciona svojstva
Slobodni radikali prisutni u telu odgovorni su za izazivanje ćelijskog oštećenja, oštećenja živaca i krvnih žila. Paprika je bogat izvor vitamina A i C, koji su snažni antioksidansi. Oni pomažu u borbi protiv slobodnih radikala u telu i pomažu u lečenju bolesti srca, osteoartritisa, bronhijalne astme, katarakte itd.

Prevencija raka
Utvrđeno je da konzumiranje paprike pruža određenu zaštitu od raka, ako se konzumira kao redovna ishrana.

Oslobađa od bola
Kapsaicin koji se nalazi u paprici blokira prenos bola od kože do leđne moždine. To pomaže u lečenju neuralgija, bola povezanog sa herpes zosterom i postoperativne amputacijske traume, oslobađajući vas bolova.

Jača imunitet
Paprika je bogata vitaminom C i to stimuliše bele ćelije u borbi protiv infekcija, što dovodi do jačanja imunološkog sistema. Vitamin C i flavonoid, prisutni u paprici, takođe sprečavaju disajne probleme kao što su upala pluća, astma i teško disanje.

Izvor: VIJESTI.ME

Samo torte i kolači, i ništa više!

RECEPTI IZ BAKINE KUJNE!