Foto: Ženja Aćimović
za 12 osoba
mrsno jelo
priprema: 60 min.
pečenje: 20 min.
Sastojci:
Za koru:
* 5 belanaca
* 120 g šećera
* 120 g mlevenih lešnika
* 2 kašike kakaoa
* 150 ml mleka
* 150 g plazma keksa u komadu
Za čokoladni fil:
* 3 jajeta
* 80 g šećera
* 200 g čokolade za kuvanje
* 150 g putera
Za fil od vanile:
* 5 žumanaca
* 150 g šećera
* 50 g gustina
* 500 ml mleka
* 1 vanil-šećer
* 10 g želatina
* 250 ml slatke pavlake
Za dekoraciju:
* 100 g mlevenih lešnika
* 200 ml slatke pavlake
Priprema:
1. Za pripremu kore belanca umutiti u čvrst šam postepeno dodajući šećer.
Posebno sjediniti mlevene orahe i kakao pa varjačom umešati u smesu.
2. Okrugli kalup prečnika 28 cm obložiti papirom za pečenje i izliti u njega smesu za koru. Peći u zagrejanoj rerni na 180°C dvadesetak minuta.
3. Za pripremu čokoladnog fila u posudi za kuvanje na pari umutiti jaja i šećer. Zagrevati neprekidno mešajući dok se ne dobije gusta i svetla smesa. Skloniti s pare pa dodati čokoladu i mešati dok se ne rastopi. U ohlađeni fil dodati omekšali puter i izmiksati.
5. Za pripremu fila od vanile u šerpu sipati 400 ml mleka, dodati šećer i vanil-šećer, pa kuvati dok ne proključa. Posebno umutiti preostalo mleko sa žumancima i gustinom pa sipati u ključalo mleko i nadalje kuvati dok se ne zgusne.
6. Želatin preliti sa 4 kašike vode i promešati da nabubri. Dodati ga u topao fil i mešati dok se ne rastopi.
7. Slatku pavlaku umutiti u čvrst šlag pa dodaoti u ohlađeni fil od vanile i izmiksati.
8. Koru u kalupu premazati čokoladnim filom, potom rasporediti keks natopljen mlekom i premazati ga filom od vanile. Toru posuti mlevenim lešnicima i dekorisati šlagom od slatke pavlake.