Start Deserti Parfe torta s lešnicima

Parfe torta s lešnicima

Foto: Ženja Aćimović

za 12 osoba

mrsno jelo

priprema: 60 min.

pečenje: 20 min.

Sastojci:

Za koru:

* 5 belanaca

* 120 g šećera

* 120 g mlevenih lešnika

* 2 kašike kakaoa

* 150 ml mleka

* 150 g plazma keksa u komadu

Za čokoladni fil:

* 3 jajeta

* 80 g šećera

* 200 g čokolade za kuvanje

* 150 g putera

Za fil od vanile:

* 5 žumanaca

* 150 g šećera

* 50 g gustina

* 500 ml mleka

* 1 vanil-šećer

* 10 g želatina

* 250 ml slatke pavlake

Za dekoraciju:

* 100 g mlevenih lešnika

* 200 ml slatke pavlake

Priprema:

1. Za pripremu kore belanca umutiti u čvrst šam postepeno dodajući šećer.

Posebno sjediniti mlevene orahe i kakao pa varjačom umešati u smesu.

2. Okrugli kalup prečnika 28 cm obložiti papirom za pečenje i izliti u njega smesu za koru. Peći u zagrejanoj rerni na 180°C dvadesetak minuta.

3. Za pripremu čokoladnog fila u posudi za kuvanje na pari umutiti jaja i šećer. Zagrevati neprekidno mešajući dok se ne dobije gusta i svetla smesa. Skloniti s pare pa dodati čokoladu i mešati dok se ne rastopi. U ohlađeni fil dodati omekšali puter i izmiksati.

5. Za pripremu fila od vanile u šerpu sipati 400 ml mleka, dodati šećer i vanil-šećer, pa kuvati dok ne proključa. Posebno umutiti preostalo mleko sa žumancima i gustinom pa sipati u ključalo mleko i nadalje kuvati dok se ne zgusne.

6. Želatin preliti sa 4 kašike vode i promešati da nabubri. Dodati ga u topao fil i mešati dok se ne rastopi.

7. Slatku pavlaku umutiti u čvrst šlag pa dodaoti u ohlađeni fil od vanile i izmiksati.

8. Koru u kalupu premazati čokoladnim filom, potom rasporediti keks natopljen mlekom i premazati ga filom od vanile. Toru posuti mlevenim lešnicima i dekorisati šlagom od slatke pavlake.

Samo torte i kolači, i ništa više!

RECEPTI IZ BAKINE KUJNE!