Start Vaši recepti Pastitsio – lazanja na grčki način

    Pastitsio – lazanja na grčki način

    Recept Jelene Peković iz Barajeva

    Pasticio

    • 90 minuta
    • 4 osobe
    • Lako

    Sastojci:

    300 g mlevenog mesa
    400 g makarona
    300 g pelat-paradajza
    100 g kačkavalja
    1 glavica crnog luka
    2-3 čena belog luka
    Sos
    30 g putera
    2 kašike brašna
    180 g kisela pavlake
    200 ml mleka
    so, biber, bosiljak
    ulje

    Priprema:

    1. Crni luk očistiti i iseći na kockice. Beli luk očistiti i usitniti. Makarone obariti u slanoj vodi prema uputstvu sa pakovanja, pa dobro ocediti od viška vode.
    2. Na ugrejanom ulju propržiti crni luk da postane staklast i omekša.
    3. Dodati beli luk i mleveno meso, pa pržiti dok ne promeni boju.
    4. Dodati pelat iseckan na kockice i nastaviti dinstanje na umerenoj temperaturi.
    Sos
    1. Pavlaku i mleko sjediniti i dobro promešati.
    2. U manjoj posudi otopiti puter i dodati brašno. Kratko propržiti uz stalno mešanje a zatim postepeno dolivati mleko sa pavlakom uz stalno mešanje. Kuvati dok se sos ne zgusne, pa začiniti prema ukusu.
    Finalni postupak
    1. U nauljenu vatrostalnu posudu sipati polovinu makarona, preliti ih ½ belog sosa.
    2. Zatim, naneti fil od mesa i ravnomerno rasporediti.
    3. Potom, naneti preostale makarone, preliti ostatkom sosa i posuti suvim bosiljkom i posuti rendanim kačkavaljem.
    4. Peći u zagrejanoj rerni na 200ºC oko četrdeset minuta tj. dok lepo ne porumeni.
    5. Poslužiti toplo uz salatu po želji.

    Pripremu ovog jela u slikama tzv. korak po korak i predloge za jela sa makaronama pogledajte na sledećoj strani…

    Samo torte i kolači, i ništa više!

    RECEPTI IZ BAKINE KUJNE!