Foto: Milica Kostadinović
Rolnice s orasima i lešnicima
Priprema: 30 min.
Pečenje: 12 min.
Mirovanje: 1 sat
Posno jelo
Sastojci:
* 8 tankih kora za pitu
* 250 g mlevenih oraha
* 250 g mlevenih lešnika
* 150 ml ulja
Za preliv:
* 400 g šećera
* 350 ml vode
* 1 limun
Priprema:
1. Uzeti jednu koru i prebaciti na radnu površinu. Premazati je ulje i ravnomerno posuti mlevenim orasima.
2. Duž levog i desnog kraja kore postaviti štapiće za ražnjiće, te pomoću njih urolati koru. Krajeve kore blago naborati prema sredini i izvući štapiće. Na isti način oblikovati još tri rolne filovane mlevenim orasima.
3. Potom po istom principu oblikovati još četiri rolnice ali ih posuti mlevenim lešnicima.
4. Tepsiju nauljiti i poslagati u nju oblikovane rolnice. Peći ih u zagrejanoj rerni dok blago ne porumene.
5. Za to vreme pripremiti preliv za rolnice. Ušpinovati šećer s vodom da bi se dobio ređi sirup.
6. Ohlađene rolnice preliti toplim sirupom i rasporediti po njima kolutove limuna. Ostaviti ih da odstoje sat vremena kako bi upile potrebnu tečnost.
Recept Milice Kostadinović iz Leskovca