Start Glavna jela Rolovani riblji fileti sa sosom od rena

Rolovani riblji fileti sa sosom od rena

Foto: Nedeljko Vujović

Priprema: 30 min.

Kuvanje: 30 min.
Pečenje: 30 min.

Posno jelo

Sastojci:

* 2 fileta morske ribe

* 2 mandarine

* 1 limun

* morska so
* ulje

Za prilog:

* 1 manja muskatna bundeva

* 1 glavica ljubičastog luka

* nekoliko čenova belog luka

* majčina dušica

* mešavina suvih začina

* mleveni biber

* maslinovo ulje
Za sos:

* 3 kašike rendanog korena rena

* nekoliko čenova belog luka

* malo brašna
* vode po potrebi

* indijski orah

* so

 

Priprema:

1. Filete ribe iseći na krupnije komade dužine 6-7 cm i začiniti ih po ukusu.
2. U svaki komad ribe umotati krišku mandarine, te rolnice nanizati na štapiće za ražnjiće.
3. Ražnjiće prebaciti u nauljenu vatrostalnu činiju, prekriti ih kolutovima limuna i peći u zagrejanoj rernina 200°C oko 30 minuta.

4. Za pripremu priloga, ljubičasti i beli luk sitno iseckati i propržiti na malo ulja.
5. Bundevu takođe očistiti i iseći na kockice pa ubaciti u šerpu s lukom. Kratko je propržiti pa nadalje dinstati dolivajući pomalo vode dok pulpa ne omekša. Dodati majčinu dušicu i soli po ukusu.

6. Za pripremu sosa na malo ulja propržiti sitno seckani beli luk, pa dodati ren i posuti brašnom, te promešati. Sipati pomalo vode neprekidno mešajući dok se ne dobije željena gustina sosa. Pred kraj kuvanja dodati malo soli i krupno seckani indijski orah.
7. Pečenu ribu poslužiti uz cušpajz od bundeve i pripremljeni sos.


Komentar:

Ribu ne morate peći u rerni, ja sam je termički obradio u mikrotalasnoj pećnici i za to mi je bilo potrebno manje od 5 minuta”.

Recept Nedeljka Vujovića iz Novog Sada

Samo torte i kolači, i ništa više!

RECEPTI IZ BAKINE KUJNE!